ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика10/08/2018

СРБИ НЕ МОГУ БИТИ ЕТИКЕТИРАНИ ПО ЖЕЉИ БОШЊАКА

 

БАЊАЛУКА, 10. АВГУСТА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је Срни да је објављивање имена Срба са списка предсједника Удружења "Мајке Сребренице" Мунире Субашић крајње неозбиљно, јер Срби не могу бити етикатирани по жељи Бошњака и потребан је равноправан приступ према свим жртвама.

 

Реагујући на одлуку Независног истраживачког центра и портала "Слободна Босна" да објављују имена 22.000 Срба, које Субашићева доводи у везу са догађајима у Сребреници у јулу 1995. године, Савановић је нагласио да су припадници Војске Републике Српске само бранили свој народ и своју територију.

"Aко је неко од њих правио неке недозвољене радње и за то постоје докази, онда тим треба да се баве тужилаштва и судови. Све друго је бесмислено и покушај је оспоравања и поништавања права српском народу да се бори за Републику Српску, оспоравање права на слободу и достојанство које сваки народ треба да има", рекао је Савановић.

Савановић је напоменуо да Народна скупштина Републике Српске, на посебној сједници на којој ће се разматрати извјештај о Сребреници, треба да донесе закључак којим би се затражила ревизија страдања у Подрињу.

"Институције Републике Српске су искључиво опредијељене да се у обзир узму све жртве и да се сви који су чинили злочине кажњавају, а не да се амнестирају одговорни кадa се у питању српске жртве и пренаглашено говори о Сребреници као страдању само бошњачког народа, јер је на подручју Подриња страдало 3.500 Срба", поручио је Савановић.

Савановић сматра да ће и Народна скупштина ићи у правцу да се направи ревизија извјештаја о Сребреници, те да се ако треба укључи независна међународна комисија и да се поново преиспита све што се дешавало у том крају, укључујући и српске жртве које су биле огромне.