ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана14/08/2018

МИКЕРЕВИЋ: ВЛАДА НИЈЕ МОГЛА ДА НЕ УСВОЈИ ИЗВЈЕШТАЈ О СРЕБРЕНИЦИ

 

БАЊАЛУКА, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Некадашњи предсједник Владе Републике Српске Драган Микеревић рекао је да Влада на чијем је челу био 2004. године није могла да не усвоји извјештај Комисије за Сребреницу, јер је то била њена обавеза која произилази из уставне надлежности и одговорности.

 

Микеревић је додао да је та обавеза Владе произилазила и из Закона и Резолуције о сарадњи Републике Српске са Хашким трибуналом, које је донијела Народна скупштина Српске, као и због чланова Комисије за Сребреницу, које је именовала Влада Републике Српске.

Обраћајући се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске у својству госта током разматрања информације о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године, Микеревић је, када је ријеч о притисцима међународне заједнице, нагласио да му никада нико није директно тражио, нити га је уцјењивао да се нешто мора усвојити у некаквом облику, па ни тај извјештај.

Он је додао да му није познато да ли је вршен притисак на Комисију за Сребреницу или њене чланове појединачно.

"Сви добро знамо да је међународна заједница овдје вршила притисак по добро опробаном рецепту путем примјене и наизмјеничне комбинације `штапа и шаргарепе`. Институционално је притисак вршен путем ОХР-и високог представника, главног тужиоца Хашког трибунала и чланова Савјета за спровођење мира у БиХ", каже Микеревић.

Он је рекао да је тај притисак индиректно ишао путем наметања одређених агенди под плаштом европских интеграција и боље сарадње са Хашким трибуналом, при чему се неријетко задирало у уставну Дејтонску структуру БиХ и настојало да се изврши што већи пренос надлежности на ниво БиХ.

"У условима одбијања таквих пројеката или приликом неизвршавања обавеза Дома за људска права, били би оптуживани за опструкцију, након чега би услиједиле репресивне мјере према институцијама Републике Српске и појединцима", навео је Микеревић.

Микеревић је рекао да је ријеч о болним и тешким одлукама које је Влада Републике Српске морала донијети ради извршења својих обавеза и очувања кредибилитета њених институција на међународном плану.

Он је рекао да је прије 14 година када је овај извјештај усвојен ниво сазнања о догађају био знатно мањи него данас.

"То је, вјероватно, био разлог да је Народна скупштина Републике Српске својом резолуцијом о сарадњи са Хашким трибуналом обавезала Владу у то вријеме да стручно и непрестано настави истраживање и историјски вреднује све ратне злочине у току ратног сукоба на простору БиХ у периоду од 1992. до 1995. године", истакао је Микеревић.

Према његовим ријечима, треба имати у виду да је политички оквир и однос политичких снага на глобалном, регионалном и локалном нивоу био потпуно другачији него што је то данас.

"То је био период интензивних и ужурбаних припрема за обиљежавање 10 година од дешавања у Сребреници са значајним учешћем међународне заједнице, која је тражила резултате сарадње са Хашким трибуналом и расвјетљавање догађаја у и око Сребренице у периоду од 10. до 19.јула 1995. године", додао је Микеревић.

Он је навео да је то био период када је међународна заједница била снажно присутна у БиХ и укључена у готово све поре друштва.

"То је период када је истовремено српски народ на Косову и Метохији доживљавао погром на очиглед међународних снага безбједности и важеће Резолуције УН 1244 и када долази до убиства премијера Србије", истакао је бивши премијер Републике Српске.

Микеревић је закључио да у таквој ситуацији Република Српска и њена Влада и све институције нису могле рачунати на Србију и њену помоћ, као што је то случај данас.

У току је скупштинска пауза, а наставак сједнице је у 13.30 часова. /наставиће се/ мис/бон/мђ