ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/08/2018

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ГРАДА - СВЕТИ АРХИЂАКОН СТЕФАН

 

ХЕРЦЕГ НОВИ, 15. АВГУСТА /СРНА/ - У Храму Светог Спаса у Топлој данас је прослављена слава заштитника Херцег Новог - Светог Архиђакона Стефана.

 

Литургију је служио јеромонах Манастира Савина Макарије, а вјерницима се обратио и протојереј-ставрофор Радмир Никчевић, архијерејски намјесник херцегновски који је истакао значај сарадње са градском управом на очувању вјерских објеката.

Никчевић је истакао да онај ко хоће да буде први, треба да служи свима.

"То је радио и краљ Твртко који је крунисан на моштима Светог Саве, то је радио и Стефан Вукчић Косача, суоснивач града. То су радили многи градоначелници овог града, а то данас ради и предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић", поручио је Никчевић.

Катић је истакао да је поносан што Херцег Нови одржава своју традицију и обичаје Његошеве, истинске Црне Горе, саопштено је из Службе за информисање општине Херцег Нови.

"Локална управа на чијем сам челу дала је значајан допринос у посљедњем периоду да се вратимо традицији и обичајима. У сарадњи са нашом црквом обновили смо неколико храмова и отворили музеј Његошева школа. Наставићемо и убудуће ту сарадњу", поручио је Катић и честитао свима славу оснивача града.

Крсна слава краља Стефана Твртка Првог Котроманића, који је основао Херцег Нови, била је Свети Архиђакон Стефан, па се овај светац сматра и заштитником града.

Програм прославе биће настављен вечерас на тврђави Канли Кула, гдје ће од 21.00 час бити одржано вече руских и српских народних пјесама и игара.