ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 02/09/2018

ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ У ОБРАЗОВАЊЕ И КУЛТУРУ УЛОЖЕНО ВИШЕ ОД 90 МИЛИОНА КМ

 

Све школе спремне за почетак нове школске године. У образовање и културу у протекле четири године уложено више од 90 милиона КМ. Заштити српски језик и ћирилицу као основ српског националног идентитета...

 

разговарала: Сњежана Лепир

БАЊАЛУКА, 2. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је да је током четири године мандата актуелне Владе у образовање и културу уложено више од 90 милиона КМ.

Малешевић је нагласио да су изграђене или обновљене и опремљене 34 основне, седам средњих школа, те четири студентска дома, од чега су изграђена три потпуно нова, а у току је санација два павиљона студентског центра у Бањалуци.

"Више од 20 образовних објеката је обновљено у оквиру пројекта енергетске ефикасности. Ријешили смо и питање подручне основне школе у Лединцима код Бијељине, у чију обнову је Влада уложила 600.000 КМ", рекао је Малешевић у интервјуу Срни.

Он је напоменуо да је Влада обезбиједила средства за изградњу фискултурне сале у Источној Илиџи, гдје ће бити изграђене четири учионице, док се ускоро очекује почетак доградње О.Ш. "Бранко Радичевић" у Бањалуци, највеће школе у Српској, коју похађа око 1.750 ученика.

Малешевић је навео да је у протекле четири године много урађено и на законодавном плану, да је донесено доста законских прописа, много правилника и у култури и у образовању, те да је остало неријешено питање доношења новог закона о високом образовању, што је обавеза која предстоји у неком наредном периоду.

Он је истакао да су све школе у Српској спремне за почетак нове школске године, те апеловао на наставнике и руководство школа у којима су још у току грађевински радови да првенство воде рачуна о безбједности ученика.

"Кад је у питању први и други разред основне школе, Министарство је и ове године у буџету обезбиједило више од милион КМ за набавку бесплатних уџбеника. За све ученике који путују даље од четири километра до школе, обезбјеђен је превоз, за што се годишње издваја око 4,5 милиона КМ", додао је Малешевић.

Он је напоменуо да је у 91 школи обезбијеђен проширени програм за ученике, као и да Министарсво ове године у свим школама обезбиједило асистенте за ученицима који имају потешкоће у развоју.

"Ове године имамо 250 асистената, што је огромно повећање у односу на прије осам година када су први асистенти уведени у наставу и кад их је било само четворо", рекао је Малешевић.

Од ове школске године, подсјетио је Малешевић, у наставни програм историје за 9. разред основних школа и трећи и четврти разред гимназије, уведен је садржај који се односи на период протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Малешевић је објаснио да је за разлику од Федерције БиХ, гдје се овај садржај изучава на бруталан начин и гдје су Срби названи свакаквим погрдним ријечима, садржај у уџбеницима које ће изучавати ученици у Српској урађен уз поштивање препорука ОЕБС-а, без вријеђања других народа и националних мањина, с циљем да се на основу чињеница створи слика о дешавањима у том периоду.

"Новина ове године је и увођење вјеронауке у средње школе. Дуго смо радили на том питању, при том анализирајући наставне планове земаља из ЕУ и окружења, као и Русије, гдје је видљиво да се вјеронауке изучава у већини земаља ЕУ, као и већини земаља насталих од република бивше Југославије", напоменуо је Малешевић.

Он је додао да ће вјеронаука бити увођена постепено од првог разреда средње школе ове године, с тим да је ученицима понуђена алетернатива, а то је у првој и другој години култура религије, а у трећој и четвртој години етика.

Када је ријеч о улагању у област културе, Малешевић је истакао да је Влада Рeпубликe Српскe издвojилa ове године 4,8 милиoнa КМ зa приoритeтнe прojeктe кojи ћe сe финaнсирaти из Прoгрaмa jaвних инвeстициja у нeкoликo грaдoвa и oпштинa ширoм Српскe.

"Зa Нaрoднo пoзoриштe Рeпубликe Српскe обезбијеђено је 353.000 КМ, oд чeгa je 220.000 КМ планирано зa рeкoнструкциjу сцeнe `Пeтaр Кoчић`, зa рaдoвe нa фaсaди згрaдe 100.000 КМ и зa изгрaдњу нoвoг систeмa вaтрoдojaвe 33.000 КМ", рекао је Малешевић.

Говорећи о најављеном закону којим би ћирилица постала главно писмо у Српској, Малешевић је рекао да српски језик и ћирилица представљају основ српског националног идентитета, те да би њихова заштита требало да буде главни циљ и задатак језичке политике Републике Српске.

"Примјетно је да се на ширем простору, гдје данас живи српско становништво, ћирилично писмо све више потискује из јавне, али и службене употребе, чиме је директно угрожен статус и употреба српског језика и писма, на шта нас све чешће упозорава и научна и стручна јавност Српске", указао је Малешевић.

Према његовим ријечима, уважавајући иницијативе за израду закона којим би се заштитила ћирилица у Републици Српској, Министарство је формирало радну групу, састављену од стручњака у овој области, која би од иницијалне верзије припремила радну верзију овог закона.

"Планирамо да након тога иницирамо научне и стручне скупове, те укључимо релевантне институције, истакнуте лингвисте и интелектуалце, академску заједницу - како бисмо дошли до најбољег рјешења", објаснио је Малешевић.

Он је додао да треба имати у виду да очување српског језика не зависи само од Министарства просвјете и културе, већ да српски језик и ћирилично писмо морају уживати посебну бригу и заштиту републичких, научно-стручних и образовних институција, али и свих других републичких и локалних институција, медија и свих грађана Републике Српске.