ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 10/09/2018

ЗЛОЧИН НАД СРПСКИМ НАРОДОМ МОРА БИТИ САНКЦИОНИСАН!

 

Ћосић је изразио наду да ће СРНИН серијал допринијети достојанственом обиљежавању страдања Срба од НАТО удара, али и да ће једног дана сви народи у БиХ схватити да се питање одговорности за злочине над Србима и питање ратних одштета и у Српској и у Србији коначно мора покренути против земаља чланица НАТО због уништавања људских живота, биљног и животињског свијета и трајног загађења животне средине.

 

Разговарао: Огњен БЕГОВИЋ

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић поздравио је серијал Новинске агенције Републике Српске - СРНЕ посвећен обиљежавању НАТО бомбардовања Републике Српске половином 1995. године, изражавајући наду да ће се коначно стећи услови за процесуирање злочина које су починиле чланица НАТО савеза над недужним српским народом у Републици Српској, али и у Србији, 1999. године.

"Подручје општине Источно Ново Сарајево, а посебно њен центар, 1995. године било је изложено ударима ваздушних НАТО снага и посљедице су језиве и огромне, не само због великих разарања инфраструктурних објеката, него и због тога, што је много битније, да је њихова намјера била да у потпуности онемогуће живот људи на овом подручју и да угрозе највиталније функције тадашње општине Српско Ново Сарајево“, рекао је Ћосић Срни.

У том периоду, подсјећа он, НАТО је бомбардовао Павловац, односно главни резервоар за воду, а подручје око тог објекта и данас је дијелом контаминирано због утицаја коришћења муниције са осиромашеним уранијумом.

"Те посљедице радијације и данас осјећају наши суграђани. Евидентно је да канцерогена обољења људи на појединим дијеловима овог подручја добијају и карактеристике пандемије. Према медицинским налазима, у посљедње вријеме канцорегене болести су, нажалост, премашиле број карадиоваскуларних обољења људи на овим просторима, што није забиљежено у другим друштвима", упозорава Ћосић.

Према његовим ријечима, НАТО је бомбардовао и центар општине гдје се сада налази градска тржница, локалитет Електротехничког факултета, насеље Павловац, као и низ инфраструктурних објеката попут мостова и кључних путних комуникација, те објеката који су биле у саставу касарни бивше ЈНА "Славиша Вајнер Чича" и "Слободан Принцип Сељо".

"На подручју ове двије касарне данас је никла Општина Источно Ново Сарајево и, није нимало случајно што се НАТО опредијелио да тада бомбардује ове двије локације. Битно је истаћи да нису гађани само војни циљеви, него и стамбени цивилни објекти, што значи да је НАТО свјесно покренуо акцију уништавања становништва на овом простору, тровања животне средине, спречавања даљег нормалног живота на подручју тадашњег Источног Сарајев, укључујући и Пале али и друге дијелове Републике Српске погодне за егзистенцију наших људи", каже начелник Источног Новог Сарајева.

Ћосић сматра да је НАТО својом безочном акцијом подржао све оне сулуде идеје тадашњих бошњачких политичких лидера које су водиле ка трајном пресељењу или истребљењу Срба у овом дијелу БиХ.

"Мислим да ова иницијатива СРНЕ заиста завређује пажњу и да је коначно сазрело вријеме да о том погрому почнемо јавно да говоримо. Поражавајућа је чињеница да се НАТО, као једна од водећих свјетских војних сила, одлучио да на крајње свиреп и безобзиран начин кажњава Србе, као мали народ, немоћан да се одупре таквој непринципијелној међународној коалицији", наводи Ћосић.

Он подсјећа да је и западни дио Републике Српске, такође, био жртва не само злочиначких напада НАТО, него и агресорске хрватске војске.

"На срећу, захваљујући огромним напорима и упркос многим изазовима и препрекама, ми смо успјели да сачувамо наш српски народ, да се организујемо у оквирима Републике Српске и да створимо услове за живот, подижемо градове и насеља адекватно потребама наших грађана, у складу са цивилизацијским нормама. На овим просторима данас живи око 35.000 људи, а за мјесец ћемо овдје, у Источном Сарајеву отворити модерну болницу, у којој ће се лијечити и пацијенти обољели од малигних болести као директне посљедице дјеловања НАТО муниције са осиромашеним уранијумом", нагласио је Ћосић.

Он је изразио наду да ће СРНИН серијал допринијети достојанственом обиљежавању страдања Срба од НАТО удара, али и да ће једног дана сви народи у БиХ схватити да се питање одговорности за злочине над Србима и питање ратних одштета и у Српској и у Србији коначно мора покренути против земаља чланица НАТО због уништавања људских живота, биљног и животињског свијета и трајног загађења животне средине.