ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура11/09/2018

МАЛЕШЕВИЋ: КЊИГА НАДАХЊУЈЕ И ОПЛЕМЕЊУЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је Сајам књиге у Бањалуци, који успјешно организује "Глас Српске", потврдио своје мјесто међу најважнијим манифестацијама културе у Српској, афирмишући књижевност, издаваштво и културу у цјелини.

 

"Немјерљив је допринос који угледом наших стваралаца и наше културе дају организатор и сама манифестација. Дани када Бањалуку походе бројна значајна имена из свијета књижевности, издаваштва и науке и који славе књигу, празнични су за овај град и Републику Српску", поручио је Малешевић на отварању 23. Међународног сајма књиге "Бањалука 2018".

Према његовим ријечима, богат програм и бројни гости Сајма ту су да укажу на важност и величину књиге у животу сваког човјека. "Књига нам доноси знање, надахњује нас и оплемењује", нагласио је Малешевић.

Он је нагласио да су језик и писмо највеће културне творевине српског народа, те да је заједничка дужност његовати их и сачувати, јер се само тако може сачувати полазиште националног и културног идентитета.

"Књига је богатство доступно сваком човјеку, најсветије оруђе одбране људског знања, достојанства и угледа", истакао је Малешшевић и позвао грађане да посјете сајам.

Сајам је отворио Љубивоје Ршумовић бесједом у којој је, између осталог, навео да је Сајам празник писане ријечи, илустрованих емоција, уређивачке мудрости, издавачке виспрености и читалачке радозналости.

"Сваке године у овој прилици треба да се сетимо првог српског министра просвете Доситеја Обрадовића и његових речи `Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце`, али које и чије књиге?", упитао је Ршумовић.

Он је указао на то да се неки труде да у лектири буде све мање Петра Петоровића Његоша, Бранка Ћопића, Петра Кочића, Ивана Цанкара, док је у лектире доспјела и "једна естрадна звезда".

Ршумовић је додао да би ови дани требало да буду, не само дани књиге, већ и писаца, аутора који "цеде своје душе и животе да би капима свог талента улепшавали и личили животе других".

Отварању Сајма присуствовали су министри у Влади Републике Српске, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић, академици, директори културних, образовних и других установа у Српској.

У оквиру Сајма књиге биће одржани 3. Међународни књижевни сусрети које Удружење књижевника Републике Српске организује заједно са "Гласом Српске”.

Сајам књига биће одржан од 11. до 17. септембра у Спортском центру "Борик".
Радно вријеме је сваким даном од 10.00 до 20.00 часова, а улаз кошта једну КМ.

Међу овогодишњим издавачима који ће се представити на сајму су: "Лагуна" и "Вулкан" из Београда, "Нова књига" и "Ободско слово" из Подгорице, Завод за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева, Андрићев институт из Вишеграда, "Кирос" из Сремских Карловаца, "Службени гласник" из Београда, Наклада "Мате" из Груда, Наклада "Беген" из Загреба и Сарајева, "Глобосин", "Дерета" и "Бука" из Београда, "Сезам бук" из Зрењанина, "Пчелица" из Чачка, "Патенон МАМ" из Београда.

Биће доступна и издања Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, Креативног центра и "Новости" из Београда и Бањалуке.