ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура12/09/2018

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "МАНДАРИНСКЕ ПАТКЕ"

 

ШАМАЦ, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Шамцу је одржана промоција књиге "Мандаринске патке" аутора Миланке Благојевић, која је издата у 500 примјерака, а финансијер је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

 

Благојевићева је на синоћној промоцији у Центру за културу рекла да су приче за књигу настајале прије осам година, а први озбиљан корак прије издавања направљен је када је послала кратку причу "Обичан живот једне наранџе" књижевном часопису "Путеви".

"Уредници `Путева` Тањи Ступар Трифуновић, која је рецезент ове књиге, прича се допала и на њено инсистирање приче су послане Борису Максимовићу, који је уређивао збирку `Приче из комшилука` за `Имприматур` и портал `Мондо`", навела је Благојевићева.

Она је рекла да су се Максимовићу допале приче и предложио је да "Имприматур" објави самосталну збирку, те су прошли на конкурсу Министарства образовања и културе Републике Српске.

Према њеним ријечима, књига свој занимљив наслов дугује симболизму који носи живот мандаринских патки, што је открила читајући једно јапанско дјело из 12. вијека гдје су оне описане као симбол љубави и брачне заједнице.

"Истраживала сам о тим паткама и открила да су заиста занимљиве, јер живе у моногамији до краја живота. Тешко их је видјети усамљене, увијек су у друштву свог партнера, а о младима брину заједно. Због тога сам одлучила да првој причи дам тај наслов", рекла је Благојевићева.

Промоцији је присуствовао издавач Борис Максимовић, који је истакао да је књига посљедњих мјесеци добила низ позитивних коментара.

"Срећни смо што смо имали прилику да објавимо ову књигу ауторке која има префињен стил писања, пријемчив свим читаоцима, од дјеце до одраслих", рекао је Максимовић.