ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура12/09/2018

ИЗВЕДЕН ПРОГРАМ "СРПСКА НАРОДНА ПЕСМА У ВОЈВОДИНИ СТАРОЈ"

 

НОВИ САД, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Програм "Српска народна песма у Војводини старој" посвећен положају Срба у Угарској с почетка 20. вијека изведен је у новосадском Музеју Војводине у оквиру 47. "Бранковог кола" - највеће пјесничке манифестације у Србији.

 

Програм је изведен синоћ у оквиру циклуса "Нематеријално културно наслеђе". Несвакидашњи програм "Бранковог кола" обиловао је концертним извођењем музичке баштине гдје су се чули сплетови српских народних пјесама из "Војводине старе".

Синтагма "Војводина стара" потиче из пјесме Вељка Петровића "Војводино стара, зар ти немаш стида", која је објављена давне 1910. године, а модератор програма Дејан Томић нагласио је да пјесма говори о стању и положају Срба у Угарској.

"Ми, Срби у Угарској, стојимо на граници између Истока и Запада, на најопаснијој тачки. О нас се бију таласи туђих обичаја, туђих особина, туђег духа. Стога, не дајмо се! Чувамо своје, то своје у свом духу развијајмо неговањем српског духа, српских особина и српских песама", цитирао је Томић ријечи Јаше Томића, великог новосадског народног трибуна тог доба.

У програму су учествовали и вокални солисти Весна Димић и Миодраг Миша Близанац, солиста на хармоници Мића Јанковић и гајдаш Максим Мудринић.

Манифестација "Бранково коло" почела је у петак, 7. септембра, и трајаће до понедјељка, 17. септембра, а протиче у знаку 135 година од преноса земних остатака великог српског пјесника Бранка Радичевића из Беча у Стражилово.