ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/09/2018

ДАНАС ПАРАСТОС ЗА СРПСКЕ ЦИВИЛЕ УБИЈЕНЕ У АКЦИЈИ "САНА 95"

 

САРАЈЕВО, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Служењем парастоса у Храму Светог Петра и Павла у Босанском Петровцу данас ће бити одата почаст за 296 српских цивила убијених прије 23 године у акцији "Сана 95".

 

Парастос ће служити свештеници Епархије, уз благослов Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачког Сергија.

Предсједавајући Скупштине општине Босански Петровац Дејан Прошић рекао је Срни да већина српског становништва 14. септембар 1995. године доживљава као један од најгорих дана јер их подсјећа на прогон и муке у егзодусу.

Према његовим ријечима, у акцији "Сана 95" убијено је 296 Срба којима ће одати почаст и поклонити се њиховим сјенама.

"Једино исправно јесте да се осуде сви злочини који су се тада дешавали, да се ружне ствари оставе иза нас и да се септембар прогласи мјесецом мира и толеранције. Желимо да скренемо пажњу да један народ треба да поштује осјећаје другог", истакао је Прошић.

Он је навео да у Босанском Петровцу живи 4.500 Срба који чине већинско становништво у овој федералној општини. Он каже да због тога није логично да се тај дан у овој општини већ годинама прославља као дан ослобођења.

Очекује се да парастосу присуствује велики број Срба, те представници Скупштине општине, удружења грађана која дјелују на подручју општине, као и поредставници завичајних удружења из Бањалуке, Београда и Новог Сада.