ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 13/09/2018

ОМИЉЕНИ МИНИСТАР НИЈЕ ГАДЉИВ НА ЗЛОЧИНЦЕ И ЗЛОЧИНЕ

 

Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић није случајно неосјетљив на убијене Србе, толико да чак и не воли да помиње те злочине нити да их назива правим именом - он за то има и личне разлоге.

 

ЗАГРЕБ, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић, којег велики дио хрватских медија сматра најбољим министром у Влади Андреја Пленковића, неосјетљив је на злочине ратних другова, а још мање на страдале српске цивиле.

Посљедња два случаја у којима је Крстичевић показао равнодушност и цинизам
према жртвама ратних злочинаца из редова хрватске војске показује да се омиљени министар сматра недодирљивим или једноставно зна да су српске жртве током деведесетих година прошлог вијека у Хрватској табу тема.

Крстичевић је прво похвалио свог саборца, осуђеног ратног злочинца Мирка Норца, који је хладнокрвно посјетио мјесто свог злочина у Медачком џепу.

Ријеч је вјероватно о догађају без преседана у модерној историји ових простора - да човјек који је командовао стријељањем цивила, те сам пуцао људима у главу, прво заврши факултет у затвору, затим му буде скраћена казна, а данас као угледни приватник добија признања из Владе за своје злочине.

Онда је Крстичевић прокоментарисао чињеницу да господар живота и смрти у Вуковару Томислав Мерчеп, који служи казну због низа злочина који су он и његови људи починили над Србима, мирно проводи љето у бањи у Крапинским топлицама, умјесто у затвору.

Омиљени хрватски министар прокоментарисао је хладно ту чињеницу, готово исмијавајући и новинарско питање, и злочине, и јавност.

"Хрватска има свој домовински рат као темељ модерне хрватске државе, своје хрватске бранитеље, на које смо поносни, и фокусирани смо на будућност", поручио је Крстичевић, као да је дио неког скеча "Монтија Пајтона".

Наравно да његови претпостављени предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић и премијер Андреј Пленковић нису ништа рекли о двоструком скандалу у који је уплетен Крстичевић.

Уосталом, Китаровићева је згрожена, али зато што, како је навела, ратни злочинци шетају мјестима својих злочина у Вуковару, при чему мисли на приче о Србима који су, наводно, учествовали у убиствима на Овчари 1991. године.

Шта друго и очекивати од Китаровићеве која је у интервјуу за "Клајне цајтунг" изјавила да је Хрватска једна од најлибералнијих држава у ЕУ.

Дамир Крстичевић није случајно неосјетљив на убијене Србе, толико да чак и не воли да помиње те злочине нити да их назива правим именом - он за то има и јаке личне разлоге.

Крстичевића многи доводе у везу са злочинима у Јајцу и Мркоњић Граду током посљедњег рата.

Био је командант Четврте гардијске бригаде Војске Хрватске из Сплита, познате као "Паук", која је у вријеме ратног злочина дјеловала на подручју општине Јајце.

Ријеч је о ратном злочину почињеном током акције "Маестрал" 13. септембра 1995. године у селу Бравнице, недалеко од Јајца.

Осим Крстичевића, за злочине су осумњичени Tихомил Блашкић, бивши начелник штаба ХВО-а у Мостару, те генерали Хрватске војске и ХВО-а Станко Сопта и Марио Петровић.

У Републичком центру за истраживање ратних злочина у Бањалуци постоје подаци да је у тим злочинама страдала најмање 41 особа, али тачан број никада није утврђен будући да се одређени број особа и даље води као нестао.

Омиљени хрватски министар доводи се у озбиљну везу по командном ланцу за тежак ратни злочин у Мркоњић Граду у јесен 1995. године током акције хрватских снага "Јужни потез", коју су извели припадници Хрватске војске и ХВО-а. Жртве су били углавном Срби који су ту живјели или бранили ово подручје.

У Мркоњић Граду је пронађена масовна гробница са 181 жртвом, а на локалним гробљима пронађено је још 176.

Хрватске институције и власти увијек су подржавале свог омиљеног генерала, који, као и сви "бранитељи" има иза себе и Владу, и Банске дворе, и Католичку цркву, и већину медија.

Зато Дамир Крстичевић са осмијехом праведника, цинично и безосјећајно, поздравља саборце, доказане и осуђене злочинце, захваљујући им на ратном стажу и "доприносу у одбрани Хрватске".

Какви генерали - такав и министар.