ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана13/09/2018

ОДОБРЕНА СРЕДСТВА ЗА СОЦИЈАЛНО ЗБРИЊАВАЊЕ РАДНИКА

 

БАЊАЛУКА, 13. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Влада Републике Српске одобрила је на данашњој сједници у Бањалуци 2.913.245 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености за 1.083 радника из 79 предузећа.

 

Ријеч је о радницима који су у процесу стечаја предузећа остали без посла или су испунили услов за старосну пензију, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Фонду ПИО Републике Српске је у вези с тим распоређено 2.887.526 КМ, од чега 2.095.791 КМ за измирење доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике Индустрије конфекције "Новотекс" из Требиња, Дрвне индустрије "Омар" Кнежево, "Фруктона" Бањалука, Опште земљорадничке задруге "Калиновик" из Калиновика, Јавно-комуналног предузећа "16. октобар" из Пелагићева, предузећа за производњу и прераду металних конструкција и сервисне опреме "Металрад" из Модриче и МДП УНИС Источно Сарајево ЗДП Творница котрљајних лежајева са Сокоца.

Износ од 791.735 КМ распоређен је за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 115 радника из 69 предузећа који су се пријавили на Јавни позив Фонда ПИО до 31. јула ове године, у складу са рјешењем Владе Српске од 11. јануара 2018. године, који са уплатом наведених средстава стичу услове за старосну пензију.

Заводу за запошљавање Републике Српске распоређено је 25.718 KM за уплату доприноса за осигурање од незапослености за раднике предузећа у стечају - Трудбеник ФПА из Добоја, "Декоратива" из Гацка и ОДП "Клаоница и фабрика за прераду меса" са Хан Пијеска, а допринос за пензијско и инвалидско осигурање биће измирен у наредном периоду.