ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/09/2018

СИПА ПОДНИЈЕЛА ИЗВЈЕШТАЈ О ЗГРАДИ ГРАЂЕНОЈ КАД ЈЕ МЕКТИЋ БИО ДИРЕКТОР

 

САРАЈЕВО, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ су, према налогу Тужилаштва БиХ и поводом пријаве о проневјери 700.000 КМ приликом изградње зграде Службе за послове са странцима БиХ која је грађена у вријеме док је директор те агенције био Драган Мектић, извршили све потребне провјере и сачинили извјештај о томе.

 

"Припадници Сипе су, на захтјев Тужилаштва БиХ, извршили провјере о изградњи зграде Службе за послове са странцима БиХ и извјештај доставили Тужилаштву", речено је Срни у Сипи.

У одговору Сипе на питање да ли је истрага у овом случају завршена, истакнуто је да су полицијски службеници Сипе у јануару 2015. године поступали према захтјеву Тужилаштва БиХ.

"Након предузетих мјера сачињен је извјештај који је достављен Тужилаштву БиХ", пише у одговору Сипе Срни.

У Тужилаштву БиХ Срни је речено да одговор на питање шта је са овим предметом још није спреман.

Није познато да ли је Мектић икада саслушан поводом те пријаве, налога Тужилаштва и провјера које је урадила Сипа, али је у понедјељак ухапшен његов тадашњи замјеник у Служби за послове са странцима Изет Низам који је осумњичен за кривично дјело корупције.

Инспектори Сипе затражили су у јануару 2015. године од Низама комплетну документацију у вези са изградњом управне зграде те службе због сумњи у корупцију.

Низама су тада посјетила два инспектора Сипе, уручивши му, послије разговора, званичан допис у коме се тражи комплетна документација у вези са изградњом зграде.

Незаконитости у вези са градњом пријавио је начелник Одјељења за финансије и администрацију Службе за послове са странцима Данијал Ганић, који је пријавио Низама и тадашњег директора Службе Драгана Мектића, тврдећи да су незаконито потписали анекс уговора о изградњи те зграде, што је подразумијевало повећање трошкова за чак 700.000 КМ.

Ганић је у пријави навео да је због незаконитости које је примијетио одбио да потпише анекс уговора, па су то умјесто њега, мимо процедуре, учинили Мектић и Низам.

Он је навео да је тај пројекат требало редуковати за 100.000 КМ, а никако повећавати за 700.000 КМ и истакао да је тај новац вјероватно завршио код Мектића, Низама и њихових сарадника.

Иако је Служба располагала властитим буџетом, Мектић је тада успио да испослује да се вишемилионски посао изградње нове зграде управе Службе, који се приводи крају, књижи као капитални издатак институција БиХ, а не као буџетска ставка Службе.

Суд БиХ одредио је јуче притвор Изету Низаму који је под истрагом због сумње да је починио коруптивна кривична дјела док је обављао функцију замјеника директора Службе за послове са странцима БиХ.

Низам је осумњичен да је од 2011. до 2015. године противзаконито узимао новац, робу и услуге од страних држављана и особа за које су вођени поступци о боравку странаца и друга статусна питања, како би злоупотребом положаја погодовао доношењу одлука у њихову корист.