ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 14/09/2018

ВУКОВИЋ: НАЈПОЖЕЉНИЈЕ МЈЕСТО ЗА ЖИВОТ ОД БИЈЕЉИНЕ ДО ТРЕБИЊА

 

Организација Зимске олимпијаде младих /ЕЈОФ/ 2019. године није био лак посао, али смо успјели да објединимо све институције и сви смо на истом задатку, а то је одржавање ЕЈОФ-а 2019. године. То је један од најпозитивнијих пројеката у послијератном периоду када је ријеч о зимским спортовима на овим просторим.

 

Разговарала: Љиљана ЧВОРО

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је Срни да је на подручју овог града обезбијеђена апсолутну стабилност и политичка и финансијска, те да је пословна година завршена са суфицитом у буџету.

"То је доказ континуиране одговорне финансијске политике која се води у Источном Сарајеву и гдје се јавним средствима управља на одговоран начин", истакао је Вуковић поводом 25 година постојања Града Источно Сарајево и славе града Светог Петра Дабробосанског, која се обиљежава 17. септембра.

Он је нагласио да је у периоду између двије славе реализовано низ пројеката, подсјећајући да је Скупштина града једногласно донијела веома важну одлуку о реализацији двадесетак пројеката у наредном периоду на подручју свих шест општина у саставу града за шта је планирано и кредитно задужење.

Према његовим ријечима, процедура је у току након чега ће се почети реализација ових пројеката.

"Град Источно Сарајево има ту развојну компоненту и једно смо од најпожељнијих мјеста за живот од Бијељине до Требиња", нагласио је он.

Вуковић је подсјетио да је у протеклом периоду реализовано низ пројеката, међу којима је и изградња репрезентативног ватрогасног дома који ће у наредном периоду обезбиједити боље услове када је ријеч о заштити од пожара.

Град је, каже он, као и сваке године реализовао све обавезе према борачким категоријама, а издвојио је и средства за санацију Војничког гробља на Сокоцу, изградњу спомен-обиљежја на Вељинама, у општини Источна Илиџа, а обезбједио је и средства за идејно рјешење музеја одбрамбено-отаџбинског рата на Палама.

Он је додао да је Развојна агенција града иницирала и реализацију пројекта "паметног превоза" путем којег ће се на један одговоран начин пратити услуге јавног превоза на подручју свих шест општина, а грађани ће безбједније и боље путовати и имати ажурнију информацију о свим линијама на подручју града.

Говорећи о развоју туризма на подручју Источног Сарајева, градоначелник каже да се град укључио у све туристичке активности Јахорине, Требевића и других туристичких дестинација, те подсјетио да је прошле зимске сезоне обезбијеђен бесплатан превоз на Јахорону за сву дјецу са подручја града гдје су имала бесплатно скијање.

Када је ријеч о организацији Зимске олимпијаде младих /ЕЈОФ/ 2019. године, Вуковић каже да је урађено доста посла и да је поносан на чињеницу да су се око овог пројекта објединиле све институције.

"То није био лак посао, али смо успјели да објединимо све институције и сви смо на истом задатку, а то је одржавање ЕЈОФ-а 2019. године и то је један од најпозитивнијих пројеката у послијератном периоду када је ријеч о зимским спортовима на овим просторима", истакао је он.

Вуковић напомиње да је сарадња града и Универзитетом у Источном Сарајеву веома добра што доприноси стабилности и развоју једне од најважнијих институција на подручју гарада.

Говорећи о безбједност на подручју града, Вуковић каже да су претходном периоду имали низ састанака са представницима Полицијске управе Источно Сарајево и шест градских општина на којима је договорена реализација пројекта за безбједније Источно Сарајево који подразумијева инсталацију савремених камера и видео надзора за возила и лица на подручју цијелог града и свих улаза и излаза у град, као и на граничној линија са Федерацијом БиХ.

"То је још један од пројеката који показује нашу способност да сарађујемо и са општинама и са другим институцијама, а за који је град издвојио пола средстава, а пола општине", нагласио је он и додао да се нада да ће пројекат бити завршен до краја године.

Вуковић је подсјетио да су ове године, поводом 25 година постојања града и славе, представници града и Митрополије дабробосанске, коју је предводио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, посјетили мјеста страдања Светог Петра Дабробосанског и одали пошту свецу и заштитнику града о чему ће бити емитован и краћи филм на свечаној сједници Скупштине града у недјељу, 16. септембра на Палама.

Учесници похода положили су вијенце у Јасеновцу и у Јадовну на Велебиту, гдје су усташе убиле Светог Петра Дабробосанског и бациле у Шаранову јаму.