ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/09/2018

ВИШЕ ОД 800 МИЛИОНА ГЛАДНИХ

 

ЊУЈОРК, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У свијету је 821 милион гладних, док би до краја ове године од глади могло да умре више од 600.000 малишана - упозоравају УН.

 

Глад је повећана у готово свим земљама Африке и Јужне Америке. У 2017. години гладна је била једна од девет особа.

Истовремено, 672 милиона одраслих, више од једног на њих осам, јесу дебели, што је повећање у односу на 2014. када је гојазних било 600 милиона.

Експерти УН објашњавају да на доступност и квалитет хране утичу растућа варијација температуре, интензивне и непредвидиве кише, те промјене у годишњим добима.

Прошле године, 124 милиона људи из 51 земље суочило се са критичним нивоима глади, узрокованим сукобима и климатским промјенама.

Бројни народи који су у рату, укључујући Јемен, Сомалију, Јужни Судан и Авганистан, такође су погођени једним или са више "климатских шокова", попут суша и поплава, наводи се у извјештају.

Претходно је Организација за заштиту дјеце "Спасимо дјецу" упозорила да би до краја године 600.000 малишана у ратним зонама могло умријети од глади.

УН вјерују да је погоршана ситуација у Јужној Америци повезана са ниским цијенама главнев извозне робе у регији, посебно сирове нафте.

Несташица хране натјерала је 2,3 милиона људи да у кратком периоду побјегну из Венецуеле.

Недостатак хране може довести до психичких и метаболичних промјена, упозоравају стручњаци УН.