ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија14/09/2018

ЗА ИНФРАСТРУКТУРУ И ЕЛЕКТРИФИКАЦИЈУ СКОРО 2,4 МИЛИОНА КМ

 

САРАЈЕВО, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Комисија за избјеглице и расељена лица БиХ данас је донијела одлуку да у овој години имплементира 2.398.000 КМ, од чега 1.798.000 КМ у инфраструктурне пројекте, а 600.000 КМ за електрификацију повратничких насеља, изјавио је предсједник Комисије Мато Јозић.

 

"Јавни позив који смо данас утврдили биће објављен до краја мјесеца и очекујемо да сви градови и општине кандидују своје пројекте до половине новембра, тако да ћемо до краја године, по овом јавном позиву, донијети одлуку и о коришћењу ових средстава", рекао је Јозић новинарима у Сарајеву.

Министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац, директор Фонда за повратак БиХ Небојша Шврака и Јозић данас су, на основу јавног позива који је био расписан раније, потписали споразуме са 40 градоначелника и начелника у БиХ о спровођењу инфраструктурних и пројеката електрификације у повратничким насељима укупне вриједности 2.225.000 КМ.

Јозић је појаснио да је за пројекте обнове, изградње комуналне и социјалне инфраструктуре на којима живе повратници, одобрен 51 пројекат, за 30 општина и градова, у вриједности од 1.525.000 КМ.

Захваљујући тим средствима, према Јозићевим ријечима, биће реализовано 26 пројеката путне инфраструктуре, у оквиру којих ће бити изграђено или санирано око 36 километара путева, 16 вјерских објеката, школских дворишта и дворана, те око три километра водовода.

Он је рекао да је за пројекте електрификације стамбених јединица расељених лица и повратника одобрено 35 пројеката за 17 општина и градова у БиХ, а планирано је прикључење 105 стамбених јединица, у вриједности од 700.000 КМ.

Боровчева је рекла да је политика ове комисије да помогне оним лицима која су одлучила да се трајно врате у своје пријератне домове, односно да се побољшају услови и квалитет живота у мјеста гдје се враћају.

"Реализујући буџетска средства, Комисија је остварила пуну сарадњу са општинама и градовима, који су били главни носиоци активности, када је ријеч о предлагању пројеката који су реализовани", истакла је Боровчева.

Према њеним ријечима, до сада је кроз три јавна позива, колико је Комисија имала прилику да реализује пројекте, обновљено 400 објекта са електричном инфраструктуром, изграђено око 50 километара путева и водовода, а обновљене су и амбуланте, вртићи, игралишта.

Боровчева је навела да је од 2004. године до данас Комисија реализовала пројекте у вриједности од 180 милиона КМ, само буџетских средстава, без донација и кредита који су утрошену у обнову повратничких насеља.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић, који је један од потписника споразума, рекао је да је улагање у инфраструктуру, без обзира да ли је ријеч о повратничким или избјегличким насељима, неопходно, самим тим јер су се људи сада стабилизовали, односно дефинитивно су одлучили гдје ће да живе.

Према његовим ријечима, Бијељина има скоро 20.000 повратника и више од 40.000 расељених, те је свима неопходна инфраструктура.