ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/09/2018

КРЕМЉ ЗА ОДРЖАЊЕ СВЈЕТСКОГ ЈЕДИНСТВА ПРАВОСЛАВЉА

 

МОСКВА, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Москва подржава свјетско јединство православља, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући могућност аутокефалности Украјинске православне цркве.

 

"Одржање свјетског јединства православља је, без сумње, преферирана опција за Москву и цијели православни свијет", рекао је Песков.

Према ријечима Пескова, Кремљ пажљиво прати данашњи састанак Светог синода Руске православне цркве.

"Алармантне вијести о одлукама које би Украјинска православна црква могла да донесе представљају разлог за забринутост", рекао је Песков, додајући да се, у исто вријеме, та питања тичу унутар-црквеног дијалога, те да је то питање цркве и да се држава не може мијешати.

У Москви се данас одржава ванредни састанак Светог синода Руске православне цркве, подсјећа ТАСС.

Према ријечима патријарха московског и цијеле Русије Кирила, на дневном реду је само једно питање у вези са одлуком о аутокефалности Украјинске православне цркве, коју је донијела Цариградска патријаршија.

Патријарх Кирил је истакао да је Свети синод уложио оштар протест због тог потеза, који види као флагрантно кршење канонских закона Цркве. Он је рекао да ће у блиској будућности Московска патријаршија предузети одговарајуће мјере.

Цариградска патријаршија саопштила је 7. септембра да је, "у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини", именовала своје представнике у Кијеву - архиепископа памфилијског Данила из САД и епископа едмонтонског Илариона из Канаде.