ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/09/2018

РЕФОРМИСАТИ ИЛИ УКИНУТИ ПРАВОСУЂЕ БиХ

 

САРАЈЕВО, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Посљедњи случајеви изрицања затворских казни Бошњацима испод предвиђеног законског минимума показују примјену двоструких аршина правосуђа БиХ које само себе урушава, па га треба укинути ако не може бити реформисано, сматра директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

 

Којић је изјавио Срни да правосуђе БиХ двоструке аршине примјењује не само при оптуживању, већ и кажњавању.

Према његовим ријечима, Србе искључиво оптужују и осуђују према Кривичном закону БиХ за кривична дјела као што су злочин против човјечности, а Бошњаке према Кривичном закону СФРЈ, који би требало да се примјењује на све једнако, јер је блажи и био важећи у вријеме када су чињена кривична дјела.

"Још већи апсурд је то што се казне изричу испод законског минимума, уз одређена образложења која су ван било каквих правних норми и постулата утврђених по међународним и домаћим правним актима", указује Којић.

Он напомиње да примјена двоструких аршина дефинитивно раздире правосуђе БиХ, јер је уједначавање судске праксе општи принцип сваке демократске земље, гдје треба да се примјењује једнака пракса пред свим судовима у сличним ситуацијама.

"Очигледно је да се овдје пред једним судом не примјењује иста пракса, што је апсурдно и пораз права. Очигледно је и да правосудне институције у БиХ служе искључиво за спровођење одређених политичких идеја и циљева Бакира Изетбеговића и његових полтрона из Сарајева", наглашава Којић.

Суд БиХ осудио је прије четири дана Менсура Ђакића на затворску казну од двије године за злочин над српским цивилима у селу Буквик у Брчком у септембру 1992. године, иако, према члану 142 Кривичног закона СФРЈ, по којем је осуђен, најмања прописана казна износи пет година.

Према истом члану Суд БиХ је данас осудио Суада Смајловића на годину и два мјесеца за ратни злочин над српским цивилима на подручју Сребренице и Братунца.