ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија14/09/2018

ТЕГЕЛТИЈА СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ СВЈЕТСКЕ БАНКЕ О САРАДЊИ У ОБЛАСТИ ПОЉОПРИВРЕДЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија разговарао је данас у Бањалуци са делегацијом Свјетске банке о досадашњим пројектима и будућој сарадњи у области пољопривреде.

 

Тегелтија је рекао да Српска издваја знатна средства за област пољопривреде, која су ове године већа од 100 милиона КМ, те прецизирао да је аграрни буџет 71 милион КМ, а за подршку текућој производњи издваја се 56 милиона КМ, саопштено је из Министарства финансија.

"Осим средстава која се издвајају из републичког буџета, веома је значајно учешће средстава, знања и праксе Свјетске банке у овој области, што чини ову институцију веома важним партнером и у даљем развоју пољопривредног сектора у Српској", нагласио је Тегелтија.

Средствима Свјетске банке до сада су финансирана три пројекта из области пољопривреде, у фази реализације је пројекат развоја наводњавања вриједан 31 милион КМ, а успјешно су реализована два пројекта укупне вриједности 20 милиона КМ намијењена руралном и развоју мале комерцијалне пољопривреде.

Делегација Свјетске банке, на челу са глобалним менаџером за област пољопривреде Џулијаном Лампиетијем, исказала је задовољство због сарадње на досадашњим пројектима.

Они су као посебно значајан за дугорочни рурални и развој пољопривреде издвојили пројекат развоја наводњавања у који су укључене регије Семберија, Требињско поље, Љубињско поље и Поткозарје, те локације у општини Братунац и Лакташи.