ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/09/2018

У БУКВИКУ СЛУЖЕН ПАРАСTОС ЗА 66 УБИЈЕНИХ СРБА

 

БРЧКО, 14. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - У спомен-капели у Буквику код Брчког данас је служен парастос за 66 Срба из овог и околних села које су припадници муслиманско-хрватских снага убили 14. септембра 1992. године.

 

Члан Управног одбора Мјесне заједнице Буквик Слободан Мијатовић, који је био заробљеник у логору у Горњем Рахићу, каже да је тог дана за само неколико сати убијено 66 мјештана, а 2.500 их је одведено у логоре Горњи Рахић, Маоча, Бијела, Улице, Бодериште.

Он каже да је систематски вршена крађа и уништавање покретне и непокретне имовине Срба, те да за ове злочине још нико није одговарао.

Симо Башић из Буквика, чија је супруга била жртва силовања са смртним исходом, каже да му је веома тешко, јер за тај злочин нико још није одговарао.

Служењу парастоса присуствовали су породице погинулих и несталих, грађани који су били у логору, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, представници борачких удружења, градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић, представници локалне власти и бројни мјештани.