ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија14/09/2018

ЂОКИЋ ОТВАРИО НОВО ПОСТРОЈЕЊЕ "МЕСЕР ГРУПЕ"

 

ПЕТРОВО, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић данас је у Сочковцу код Петрова пустио у рад ново постројење за производњу угљендиоксида компаније за производњу гасова "Месер група" укупне вриједности 6.000.000 КМ.

 

Ђокић је изјавио новинарима да је веома значајна свака нова инвестиција која повећава вриједност производње и вриједност опреме у којој се та производња одвија.

Он је истакао да су Влада Републике Српске и ресорно министарство дали пуну подршку развоју компаније "Месер" на простору Српске, која је новим погоном увећала производњу за око 200 одсто.

"Ово је врста производа која је присутна на свим тржиштима за различите намјене, а за нас је веома значајно што се она одвија у малој општини у Српској и што ће ово бити, посредством концесионе накнаде, значајан приход општини Петрово", нагласио је Ђокић.

Он је најавио да ће Влада подржати и друге пројекте на овом подручју, подсјетивши да је и компанији "Милојевић Гиље Гас" дала концесија за изградњу бањског комплекса, који ће такође користити воду са овог подручја.

Директор компаније "Месер" за БиХ и Словенију Валентин Илијев рекао је да друго постројење представља производну линију капацитета двије тоне на час, у односу на досадашњих 800 килограма, као и властиту бушотину воде дубине око 500 метара.

Он је навео да је у нову производну линију уложено око 5.000.000 КМ, а за бушотину око 1.000.000 КМ.

"Уз подршку ресорног министарства врло брзо смо добили грађевинске дозволе", рекао је Илијев и најавио нову инвестицију у изградњу постројења три.

Он је додао да се угљендиоксид користи у прехрамбеној и металској индустрији, као и за друге намјене.

Руководилац производње Милорад Ђурковић рекао је да овај погон са најновијом технологијом запошљава десет људи.

Свечаности је присуствовао и начелник општине петрово Озрен Петковић.