ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/09/2018

САВЧИЋ: УВРЕДЉИВО МАЛА КАЗНА ЗА ЗЛОЧИН НАД СРБИМА У БУКВИКУ

 

БРЧКО, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић оцијенио је да је Суд БиХ изрекао увредљиво малу казну, осудивши Менсура Ђакића на двије године затвора за злочин над Србима у Буквику код Брчког, а да је још већи парадокс то што је непосредни егзекутор Бегзад Кајтази ослобођен одговорности.

 

Он каже да је невјероватно то што се одговорном лицу у чијем су присуству убијена три ратна заробљеника, а рањено неколико, изрекне увредљиво мала казна за злочине против заробљеника и рањеника.

"Прије 26 година мук и јаук, а данас само мук као посљедица срамне пресуде Суда БиХ који је изрекао, чак и мању од минимално предвиђене казне за овакво кривично дјело ратног злочина", истакао је Савчић.

Савчић, који је данас у Буквику присуствовао парастосу за 66 Срба из овог и околних села које су припадници муслиманско-хрватских снага убили 14. септембра 1992. године, упитао је - шта треба урадити да пред судовима сви буду равноправни.

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да би судови у БиХ требало да буду независни, а да посљедња одлука Суда БиХ у вези са истрагом и поступком који су вођени против починилаца злочина у Буквику доказује да, нажалост, није тако, те истакао да се чини да је ријеч о политичкој одлуци која има амбицију да креира историју на овим просторима.

"Наравно да сви злочинци треба да одговарају, али ако се врши селективна правда и ако овакви злочини заслужују свега двије године затвора, онда ту нема ријечи о правди", оцијенио је Милић.

Суд БиХ осудио је Менсура Ђакића на двије године затвора, док је Бегзада Кајтазија ослободио оптужби за злочин над Србима у Буквику.

Према пресуди, Ђакић је као комадант Првог батаљона 108. бригаде Хрватског вијећа одбране проглашен кривим да је из непосредне удаљености посматрао припадника батаљона којим је командовао како убија три заробљена лица српске националности, пропустивши да изврши неопходне и разумне мјере да казни починиоца.

Кајтази је ослобођен оптужбе да је током војне акције на село Буквик убио двије Српкиње - Милку и Радојку Брестовачки.