ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана14/09/2018

ПОЛТАВЧЕНКО УРУЧИО КЊИГЕ НАРОДНОЈ И УНИВЕРЗИТЕТСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

 

БАЊАЛУКА, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко уручио је данас руководству Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске књиге различитих жанрова и тематике које ће обогатити библиотечки фонд.

 

Полтавченко је истакао да ће књига и библиотека увијек живјети упркос напретку информационих технологија и томе што је данас много литературе доступно на интернету.

"Библиотека није само мјесто гдје се чувају књиге", рекао је Полтавченко приликом посјете Библиотеци.

Он је навео да га је директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић Зечић упознала о историји ове установе културе.

"Ова библиотека је неколико пута била заустављена у раду, али се сваки пут враћала, управо људима жељним знања, а данас је то модерна и савремена установа", рекао је Полтавченко.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да посјета Полтавченка представља наставак сарадње Републике Српске и Санкт Петербурга у области културе.

"Прошле године смо потписали протокол о сарадњи са предсједничком библиотеком Бориса Јељцина, чему су присуствовали и Полтавченко и предсједник Српске Милорад Додик, те протокол о сарадњи са Библиотеком `Мајаковски` из Санкт Петербурга", рекла је Зечићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да је веома значајна посјета руске делегације библиотеци, која ове године обиљежава 150 година постојања.

"Нема љепшег поклона од књига, које су из различитих области и биће саставни дио фонда националне библиотеке Републике Српске", нагласила је Зечићева.

Она је истакла да не јењава интересовање за учење руског језика, те да је сваке године све више заинтересованих за изучавање овог језика.

Уручењу књига присуствовао је и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и помоћник министра за културу Тања Ђаковић.

Полтавченко је претходно посјетио бањалучку Гимназију и уручио рачунарску технику за опремање информатичке сале.