ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/09/2018

ИНИЦИЈАТИВА ЗА СВЕПРАВОСЛАВНУ РАСПРАВУ О УКРАЈИНСКОЈ ЦРКВИ

 

БЕОГРАД, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Свети синод Руске православне цркве позвао је патријархе других помјесних православних цркава да иницирају свеправославну расправу о ситуацији у вези са црквом у Украјини.

 

"Пошто смо свјесни да оно што се догађа представља опасност за цијело православље, обраћамо се у овом тешком тренутку за подршку помјесним аутокефалним црквама, позивамо патријархе цркава да разумију нашу заједничку одговорност за судбину свјетског православља и да иницирају братско свеправославно разматрање црквене ситуације у Украјини", наведено је у саопштењу Синода, преноси "Спутњик".

Раније је саопштено да Руска православна црква обуставља учешће у свим структурама којима предсједава Цариградска патријаршија, као и заједничко богослужење са цариградским архијерејима.

Саопштено је, такође, да ће патријарх московски и цијеле Русије Кирил престати да се моли за васељенског патријарха Вартоломеја, али да еухаристиско општење двије цркве неће бити прекинуто.

Васељенска патријаршија саопштила је прошле седмице да је "у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини именовала своје егзархе у Кијеву".

Ову одлуку оштро је осудила Московска патријаршија, назвавши је нападом на канонску територију друге помјесне цркве.

Предсједник Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит Иларион изјавио је да ће Московска патријаршија прекинути еухаристичку везу са Васељенском патријаршијом у случају да се Украјинској цркви дâ аутокефалност.

Замјеник шефа Одјељења за спољне црквене односе Украјинске православне цркве протојереј Николај Данилевич предложио је да буде сазван Сабор свештеника помјесних православних цркава након одлуке Васељенског патријарха Вартоломеја о аутокефалности.

На свијету постоји 15 православних цркава, од којих је руска највећа.