ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/09/2018

ГЕНЕРАЛ-ПОТПУКОВНИК МОЈСИЛОВИЋ - НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА

 

БЕОГРАД, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Генерал-потпуковник Милан Мојсиловић /51/ нови је начелник Генералштаба Војске Србије, саопштио је предсједник Србије Александар Вучић.

 

Мојсиловић, који је до сада био помоћник министра за политику одбране, на новој функцији замијенио је генерала Љубишу Диковића који је поднио захтјев за пензионисање.

Замјеник начелника Генералштаба биће генерал-мајор Петар Цветковић.

Вучић је, након данашњег састанка у Генералштабу са министром одбране Александром Вулином и челним људима Војске Србије, саопштио да је прихватио захтјев генерала Диковића за пензионисање.

Он је генералу Диковићу захвалио за часан и пожртвован односу, као и љубави коју је показао према отаџбини Србији.

"Генерал Диковић, за оне који не знају, био је затваран у току оружаних сукоба од непријатељских снага у БиХ. Он се часно, јуначки и храбро супротстављао НАТО агресији и 10 година био на месту начелника Генералштаба", рекао је Вучић новинарима.

Он је генералу Диковићу захвалио и за одговоран раду на модернизацији Војске Србије, унапређењу њене борбене готовости, као и за цјеложивотну посвећеност Србији и српском народу.

"Донео сам указо о одликовању Љубише Диковића Карађорђеве звезде Првог степена. То је највиши орден који је припадник Војске Србије добио. То је велика част за генерала, али и обавеза онима који треба да га наследе", нагласио је Вучић.

Он је додао да је Диковић, уз Новака Ђоковића, Универзитет у Београду, Олимпијски и Параолимпијски комитет, једини носилац Карађорђеве звезде првог степена.

Вучић је изразио наду да ће генерал Мојсиловић обавити велики и важан посао за будућност Србије и њене војске.

"Генерал Мојсиловић је млад човек, има 51 годину, очекујемо велику енергију", рекао је предсједник Србије и пожелио му много успјеха на новој функцији.

Милан Мојсиловић рођен је 1967. године у Косовској Митровици. Завршио је Војну Академију, Командно-штабну школу и Школу националне одбране у Београду.

Од 2013. до 2017. године обављао је дужност шефа Војног представништва у Мисији Србије при НАТО-у у Бриселу. На функцију помоћника министра за политику одбране именован је у јуну рјешењем Владе.

Од значајнијих оперативних дужности обављао је дужност начелника оперативног одјељења у Команди оперативних снага Војске Србије, замјеника команданта Здружене оперативне команде у Генералштабу и команданта Копнене војске.