ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/09/2018

КОЗАРЕВ: ЗА ГОДИНУ ДАНА 50 ЕТНИЧКИ МОТИВИСАНИХ НАПАДА НА СРБЕ

 

БЕОГРАД, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Срби на Косову и Метохији у протеклих годину дана били су око 50 пута изложени разноврсним етнички мотивисаним нападима, изјавио је данас замјеник директора Канцеларије Владе Србије за Космет Душан Козарев на конференцији ОЕБС-а у Варшави.

 

Он је на конференцији под називом "Људске димензије" оцијенио да је то "у знатној мјери посљедица неиспуњавања обавеза Приштине у смислу формирања заједнице српских општина /ЗСО/".

"Сматрамо да је непримењивање дела Бриселског споразума из 2013. године који је обавеза Приштине, односно формирање ЗСО која треба да омогући и гарантује свеобухватан механизам за безбедан и функционалан живот Срба на Косову и Метохији, катализатор наведених екстремних процеса", рекао је Козарев.

Он је учеснике конференције упознао о конкретним примјерима насиља према Србима и њиховој имовини на Космету, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Козарев је упозорио на чињеницу да је у овој години посебно испољена агресивност према политичким званичницима Србије и политичким представницима Срба на Косову и Метохији.

Према његовим ријечима, Србија, упркос свему, остаје стрпљива и посвећена миру, као и компромисном рјешењу вишевјековног косметског чвора и унапређењу сарадње у региону.