ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/09/2018

ГРУБЕША: ПРОБЛЕМ ТЕХНИЧКОГ ПРИЈЕМА БИЋЕ РИЈЕШЕН ДО КРАЈА МЈЕСЕЦА

 

САРАЈЕВО, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је Срни да очекује да ће до краја септембра бити ријешен проблем техничког пријема државног затвора у Војковићима, општина Источна Илиџа, напомињући да је Јединица за реализацију пројекта послала нацрт уговора о цијени техничког пријема Унис институту за екологију, заштиту на раду и заштиту од пожара из Источног Сарајева.

 

"Најзначајније је да је Јединица за реализацију пројекта послала нацрт уговора фирми која је раније одређена од општине Источна Илиџа да врши технички пријем, чија је цијена око 283.000 КМ са ПДВ-ом", навео је Грубеша.

Он је додао да се сада ради на детаљима уговора који нису толико значајни да би могли промијенити било шта у вези са уговором.

Грубеша је појаснио да слиједи то да уговор потврди Управни одбор Јединице за реализацију пројекта да би, након тога, отишао на мишљење Правобранилаштву БиХ.

"Очекујем да ће до краја овог мјесеца све бити усаглашено и да ћемо добити позитивно мишљење од Правобранилаштва. Након тога креће улазак у објекат фирме која ће радити технички пријем", додао је Грубеша.

Он је подсјетио да је Савјет министара раније донио одлуку да ће, након што фирма уђе да врши технички пријем, одмах бити формирана институција државног затвора, односно Завода за извршење кривичних санкција, на нивоу БиХ.

"Послије тога би изабрали вршиоца дужности управника затвора који би доносио даље подзаконске акте и ишао у пријем нових радника", навео је Грубеша.

Он није могао са сигурношћу рећи када би затвор званично могао бити отворен, јер је ријеч о затвору високе безбједности и новом приступу затворског система.

"У БиХ постоје затвори на ентитетском нивоу у којима су затвореници притворени у ћелију. Овдје нема решетака, ово је потпуно нови приступ затворском систему и тражиће се од нас врло предан ангажман да би комплетан систем био стављен у функцију", истакао је Грубеша.

Напомињући да је врло тешко говорити колико је тачно БиХ изгубила због тога што годину дана чека да се заврши технички пријем, министар је изнио процјену да то на мјесечном нивоу износи од 300.000 до 400.000 КМ.

"Прије годину дана завршена је комплетна изградња затвора и оно што би била велика опасност уколико не кренемо са техничким пријемом јесу евентуални недостаци у изградњи. Ти недостаци би пали на терет БиХ, а не на извођача радова, како је уговором прописано, јер би изашли из уговорених рокова", упозорио је Грубеша.

Министарство правде БиХ као институција, по својој систематизацији, по раду и надлежности, не може се бринути за затвор на начин како је сада формирана.

"Ми смо имали великих организацијских проблема са људима да би премостили све и у вези са осигурањем и одржавањем комплетног објекта који се простире на око 180.000 метара квадратних и има 24.000 квадрата затвореног простора", навео је Грубеша.

Он је напоменуо да је ријеч о веома великој површини и да је то било врло захтјевно за одржавање, те да је све заједно много коштало.

На питање да ли ће неко одговарати због тога што је БиХ изгубила велика новчана средства због проблема са техничким пријемом, Грубеша је изразио наду да ће свој дио посла урадити институције које су задужене за то, којима је то посао и које треба да траже одговорне особе, ако постоји одговорност у цијелом процесу.

"Ја сам као министар на располагању за све што могу помоћи и дати одговоре, јер овај начин како се радило и зашто није нешто направљено не одговара ни БиХ, ни мени као појединцу", истакао је Грубеша.

Савјет министара усвојио је раније информацију Министарства правде БиХ о начину превазилажења проблема у вези са техничким пријемом објеката Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, који би требало да буде обављен током овог мјесеца.

Градња објекта завршена је 25. септембра прошле године, а Јединица за спровођење пројекта је 8. септембра 2017. године општини Источна Илиџа поднијела захтјев за издавање употребне дозволе и вршење техничког пријема.

Због цијене техничког пријема, која је обрачуната у износу већем од најављене за више од десет пута, управни спор, преговори и додатна вјештачења трајали су до 7. септембра, када је Управни одбор задужио директора Јединице за спровођење пројекта да закључи уговор о вршењу техничког пријема са Унис институтом по коригованој понуди, односно цијени од 283.385 КМ.

Одлука о закључењу уговора донесена је на основу тога што пролонгирање техничког пријема има утицај на стављање Завода у функцију, а што на мјесечном нивоу кошта више од износа који ће бити исплаћен за технички пријем.

Осим тога, иако је ријеч о великом износу, укупна цијена техничког пријема смањена је са првобитно процијењених 525.9095 КМ на 283.385 КМ.