ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/09/2018

ПОЧЕЛА ТРОДНЕВНА "ШКОЛА БАР ФЕСТ"

 

ПРИЈЕДОР, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Приједору је данас почела тродневна манифестација "Школа бар фест", ријеч је о едукацији и такмичењу седам угоститељских школа из цијеле Републике Српске, а укупна вриједност пројекта износи око 276.437 КМ.

 

Манифестацију организује Агенције за економски развој из Приједора "ПРЕДА-ПД" и Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа уз финансијску подршку Владе Швајцарске, а главни предавач је Небојша Лазаревић из Бар Академије.

Ова активност је финансирана кроз пројекат "Практична настава на радном мјесту два - регија Приједор", има подршку Министарства просвјете и културе и Републичког педагошког завода Републике Српске а проводи се уз стручну подршку Бар Академије.

Овим пројектом је омогућено јачање капацитета за извођење практичне наставе у школским радионицама, кабинетима и предузећима која учествују у организацији практичне наставе.

Вођа пројекта Милена Гњатовић рекла је да је основни циљ пројекта унапређење квалитета образовања, промоције школа и занимања, те оспособљавање професора и ученика који би по завршетку образовања могли извршавати задатке уобичајене за различита подручја дјеловања заданога занимања.

"Едукација ученика и професора обухвата двије области - технику украшавања кафе као надоградњу баристичких вјештина и креативности и коктел миксологију, са акцентом на савремене трендове у коктел миксологији - здрава пића и методе гарнирања", рекла је Гњатовићева.

Прва два дана на распореду су предавања и практичан рад, док ће се у четвртак, 20. септембра, ученици такмичити у двије категорије - бариста, гдје се оцјењује техника, квалитет напитка и његов изглед и бармен, гдје се оцјењује техника, оргиналност, изглед, гарнисх, укус/гастрономија, свеопшти утисак.

Домаћин такмичарског дијела је Угоститељско-економска школа из Приједора док се едукација и практични дио одржавају у хотелу "Приједор". крај/ст/бб/фото