ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет19/09/2018

ГЛАД УГРОЗИЛА ПЕТ МИЛИОНА ДЈЕЦЕ

 

ЛОНДОН, 19. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Додатних пет милиона дјеце угрожено је глађу у Јемену, упозорила је невладина организација "Спасимо дјецу".

 

Раст цијена хране и пад вриједности јеменске валуте као резултат рата доводе све већи број породица у ситуацију да немају довољно хране.

Друга пријетња долази од сукоба који се воде око кључне луке у граду Худеида, која ја улазна тачка за највећи дио хуманитарне помоћи подручјима која контролишу побуњеници.

Организација наводи да је у Јемену сада 5,2 милиона дјеце суочено са глађу, пренио је Би-Би-Си.

Јемен је разорен сукобом који је ескалирао почетком 2015. године, када су Хути побуњеници преузели контролу над западним дијелом земље и приморали предсједника Абдраба Мансура Хадија да оде у иностранство.

Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и још седам арапских држава интеревнисали су у покушају да обнове рад јеменских власти.

Рат је довео до великих кашњења у исплати зарада наставницима и јавним службеницима. Неки од њих нису примили плате скоро двије године.

Они који примају зараде суочени су са поскупљењем хране за 68 одсто у односу на вријеме када је рат почео. Јеменски ријал изгубио је скоро 180 одсто вриједности у том периоду.