ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/09/2018

ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА НОВИ ПРОИЗВОДНИ ПОГОН КОНЦЕРНА "КОЛЕКТОР"

 

ПРИЈЕДОР, 19. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У пословној зони "Целпак" у Приједору је данас положен камен темељац за изградњу погона машинске индустрије словеначког концерна "Колектор", инвестицију вриједну око три милиона КМ.

 

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић и члан Управе концерна и директор погона у Лакташима Предраг Зорић потписали су претходно уговор о почетку изградње производног погона у Приједору на површини од 2.750 метара квадратних.

"Ријеч је о компанији која је дошла у Приједор са намјером да изгради производне погоне машинске индустрије. Град је извођач радова на изградњи конструкције објекта, а `Колектор` ће наставити даље да уређује производне погоне", рекао је Ђаковић.

Према његовим ријечима, град је путем кредитног задужења обезбиједио преко 1,3 милиона КМ за почетне радове на конструкцији производног погона и уређењу екстеријера, а компанија "Колектор" ће у каснијој фази опремања погона уложити приближно исти износ средстава.

Лебан је рекао новинарима да се та компанија на овим просторима налази већ 15 година и ово је четврта локација у Републици Српској.

"Ово је прва фаза у којој ће бити запослено око 120 радника, а касније и до 500 радника", рекао је Лебан, додајући да је пројекат у Приједору реализован брзо и ефикасно, уз подршку Градске управе Приједор.

Он је додао да је око педестак младих људи већ на обуци у Словенији и Лакташима.

"Ријеч је о производном програму комутатора. То је програм у аутомобилској индустрији, а вриједност послова износи око 200 милиона евра. Наше фирме се налазе од Јужне Кореје, Кине до бивших југословених република и у Мексику", рекао је Лебан.

Рок за завршетак радова прве фазе подизања конструкције погона "Колектора" у Приједору је 120 дана, а како је дефинисано цјелокупним пројектом, у каснијим фазама радиће се погони површине 4.000 и потом још 2.750 метара квадратних.