ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/09/2018

ЛОПОВИ ПУСTОШЕ СРПСКА ДОМАЋИНСTВА У НОВОМ БРДУ

 

НОВО БРДО, 19. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Неколико десетина преосталих Срба са брдско планинског дијела општине Ново Брдо окупило се данас на протесту испред станице Косовске полицијске службе /КПС/ у том мјесту, тражећи заштиту од лопова који крађом имовине, стоке и пољопривредних машина угрожавају егзистенцију преосталих, углавном старачких српских домаћинстава.

 

Организатор протестног окупљања парох бостански и новобрдски Стева Митрић рекао је за Срну да је протест организован због немоћи да се голоруки и незаштићени Срби одбране од криминалаца за које је истакао да очигледно имају заштиту у институцијама /самопроглашеног/ Косова.

"Двадесет година трају крађе, боље да кажем отимање имовине у власништву Срба и до данас нико није осуђен нити су надлежне институције, предвођене КПС-ом, учиниле било шта да се спрече крађе које, уколико не буду заустављене, угрожавају егзистенцију преосталих Срба", додао је Митрић.

Он је навео да је украдено више од 1.000 грла крупне стоке, десетине пољопривредних машина и аутомобила и да број обијања и пљачки српских кућа нико не може сабрати.

Парох Митрић је у име Срба и Српске православне цркве затражио да полиција повећа присуство на терену, да буде повећан број полицајаца запослених у локалној станици полиције, јер 20 тренутно запослених не могу покривати подручје од 205 километара квадратних, колико је површина општине Ново Брдо.

Он је на протесту затражио од међународних власти да стану у одбрану економске безбједности Срба јер, у супротном, за годину двије неће имати коме од Срба да се нешто украде јер ће већина српских кућа бити напуштена.

Срђан Савић, једини Србин у селу Клобукар у коме је до 1999. године у више од сто домаћинстава живјело око 1.000 Срба, рекао је да криминалци разносе све што стигну и да су скоро бесмислени његови напори да оживи домаћинство и створи услове да заснује породицу и опстане на своме.

"Украли су ми две краве, аутомобил, десетине кошница пчела и у по бела дана док сам био на послу у оближњој нашој српској школи у Јасеновику, скинули су и однели ограду коју сам поставио око воћњака", навео је он и истакао да га је највише забољело дивљаштво лопова који су му прољетос поломили око двије стотине садница тек засађене јабуке.

"Џаба сам пријављивао полицији јер све што знају јесте да кажу да су немоћни и да број крађа у Новом Брду у односу на број становника не прелази просек на Косову или, другим речима, по њиховој процени безбедност Срба у овој општини је на завидном нивоу", додао је Савић.

Породици Tијане Арсић из села Извор, удаљеног око пет стотина метара од зграде општинске управе, лопови су прије двије ноћи украли двије краве.

"Разбили су зид на штали и одвели обе краве. Оставили су нас без основног извора хране", казала је она обраћајући се на протесту Шукрији Алију, Командиру полицијске станице у Новом Брду.

Арсићева је у име свих оштећених затгражила да полицајци изађу на терен, умјесто што сједе у станици и "допуњују књигу евиденције о покраденим Србима".

Алију је замолио мјештане Новог Брда да помогну полицији да заједно затраже од тужилаштва да подигне оптужнице против двадесетак евидентираних лопова против којих је, како је рекао, поднесено у просјеку по 50 пријава за различите облике крађа и разбојништава.

"Ми смо немоћни да станемо на пут лоповима и криминалцима. Ми ухватимо лопове, предамо их уз пријаву тужилаштву, али, нажалост, та институција ништа не предузима да буду кажњени", рекао је Алију и замолио мјештане Новог Брда, и Албанце и Србе, да покрену петицију којом би затражили повећања броја полицајаца и полицијских патрола, као и опремање полиције теренским возилима.