ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/09/2018

ГОЛИЋ: ИЗАБРАТИ МЕТОД КОЈИ ЋЕ ИМАТИ НАЈВИШЕ КОРИСТИ ЗА СТАНОВНИШТВО

 

БАЊАЛУКА, 19. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да Министарство инсистира да се за рјешавање гудронске лагуне у насељу Модрича 4 - Гаревац изабере најефикаснија метода која ће имати најмање посљедица, а највише користи за становништво које живи у околини те лагуне.

 

Голићева је данас у Модричи присуствовала првом састанку Радне групе за праћење активности на реализацији збрињавања гудронског отпада, насталог обављањем технолошког поступка у постројењу Рафинерија уља Модрича, оцијенивши да је рјешавање гудронске лагуне комплексно питање чије рјешавање ће трајати неколико година.

Из Министарства је саопштено да је на састанку договорено да Рафинерија уља Модрича покрене активности за израду пројектне документације за рјешавање овог еколошког проблема.

Генерални менаџер њемачке компаније МУЕГ Мителдојч умвелт Улф Лејстиков представио је могућности збрињавања киселог гудрона на еколошки прихватљив начин и у скалду са позитивном праксом у земљама Европске уније, које су ријешиле овај проблем.

Гудронска лагуна је настала у пероиду од 1967.до 1996. године приликом процеса процеса отпадних уља сумпорном киселином.