ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/09/2018

НОВА СВЈЕДОЧЕЊА О УБИСТВУ ПРИПАДНИКА ЈНА

 

САРАЈЕВО, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење некадашњем команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву.

 

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова такозване РБиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић су, према оптужници, били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

На рочишту одржаном 6. септембра, свједок Тужилаштва БиХ Фердо Дејановић рекао је да је чуо да су припадници јединице Јуке Празине убили војнике ЈНА у парку испод Дома полиције.

Дејановић, који је у Дому полиције био командир Оклопно-механизованог вода, испричао је да је, долазећи у базу у раним јутарњим часовима 22. априла 1992. године, видио свјеже опрану улицу испод Дома, те да му је човјек на улазу рекао да су побијени припадници резервног састава ЈНА и да су их покупили и одвезли Јукини припадници.

Од Џемала Шабића, који је држао магацин у подруму Дома, чуо је да је заробљене војнике довео Мишо Жмиро са својом групом, који су били припадници Јукине јединице, те их спровели у подрум.

"Џемал ми је рекао да је у подрум сишао командант Специјалне јединице Драган Викић и наредио да се заробљеници одведу у Центар служби безбједности гдје постоје услови за њихово задржавање. Рекао је да су их Јукини припадници извели и ликвидирали у парку", испричао је свједок.

Дејановић је навео да је чуо да су тијела убијених склонили Јукини људи, а да се касније помињало да су одвезена на Дариву гдје је Центар служби безбједности накнадно вршио увиђај.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова.