ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура19/09/2018

ОДРЖАНО ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ СА АКАДЕМИКОМ МАТИЈОМ БЕЋКОВИЋЕМ

 

НОВИ ГРАД, 19. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Академик Матија Бећковић вечерас је у Новом Граду одржао књижевно вече, гдје је бесједио више од једног часа, а на крају је посебно захвалио младим људима који су одабрали вече поезије умјесто неког ријалити програма.

 

"Ја сам се окренуо да не будем све старији него све млађи и написао сам две поеме `Кад будем млађи` и `Кад будем све млађи`, јер ово је вријеме младих људи који имају своју моду, а интернет је заменио стварност", рекао је Бећковић новинарима.

Он је навео да никад не зна унапријед шта ће говорити публици, већ да му се идеја јави када види ко је у сали, те да на основу тога бира шта би било примјерено.

Према његовим ријечима, млади данас имају стотине пријатеља које никад нису видјели, они сада могу да сједе код куће и гледају Бечку оперу или разгледају изложбу у Гутенберговом музеју.

Бећковић је навео да често гостује у Републици Српској гдје се одржава више културних манифестација, међу којима су и "Књижевни сусрети на Козари" који су везани за Скендера Куленовића, који је био његов пријатељ.

Бећковић је рекао да је политика у 21. вијеку настоји да склони културу, како би несметано обављала послове које је наумила.

"Сметају јој независни духови и ауторитети који су некада нешто представљали у јавном мњењу. Да би се свака друга улога скрајнула сем политике и политичара, тако је и цела култура замењена неком контракултуром и све што није права култура фаворизовано је на рачун неке паралелне културе", навео је Бећковић.

Вече поезије организовали су Културно-образовни центар, Народна библиотека и општина Нови Град.