ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана21/09/2018

ЗАХВАЛНОСТ ЛАВРОВУ НА ПРИНЦИПИЈЕЛНИМ СТАВОВИМА

 

САРАЈЕВО, 21. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак истакао је да снажна подршка Русије Дејтонском мировном споразуму, потреби унутрашњих договора и уважавању улоге и надлежности Републике Српске и Федерације БиХ, представља континуиран допринос стабилности у БиХ.

 

Црнадак је, након састанка са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим, истакао да се позиција БиХ неће мијењати код оних ствари које су од великог значаја за Русију, као што је питање санкција према Русији, питање Косова и НАТО-а.

Црнадак је изразио захвалност Русији што има принципијелан став када је ријеч о односима у БиХ.

"Ми то изузетно цијенимо", рекао је Црнадак на конференцији за новинаре у Сарајеву и истакао да је Дејтонски мировни споразум дао баланс, добру основу за мир и суживот у БиХ и зато је важна подршка Русије, која је била и гарант.

Црнадак је захвалио Лаврову за рјешавање питања клириншког дуга у износу од 125 милиона долара и за отварање руског тржишта за извоз производа из БиХ, а посебно воћа.

"Имамо око 40 споразума који чине формални оквир сарадње и договорили смо се да наставимо рад на новим меморандумима и новим споразумима", рекао је Црнадак.

Он је истакао да је на састанку било ријечи и о сарадњи двије земље на мултилатералном плану, посебно у оквиру УН.

"Имамо добру сарадњу на међународној сцени и увјерен сам да ће она бити настављена", додао је Црнадак.

Црнадак је захвалио што ће посјета руског шефа дипломатије бити реализована и у Источном Сарајеву и Бањалуци, истичући да Република Српска и Русија имају посебан однос који није препрека развоју односа са БиХ, него ће напротив, бити додатни подстрек за развој тих односа.

"У том контексту поздрављам његову посјету локацији у Бањалуци на којој ће се налазити руско-српски центар и увјерен сам да ће тај центар допринијети даљем развоју односа наша два народа", истакао је Црнадак.

На састанку је било ријечи и о ситуацији у региону, а саговорници су се сагласили да би успјешан завршетак преговора Београда и Приштине био од велике користи за трајну стабилизацију и дугорочни напредак региона.

Црнадак и Лавров су потписали план консултација за 2019. и 2020. годину, односно план сарадње два министарства којим су дефинисане заједничке активности у овом периоду.