ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости25/09/2018

УРЕЂАЈИ БЕЗ ДИМА ПОТИСКУЈУ ЦИГАРЕТЕ

 

ЛОНДОН, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Јапан је проценат пушача свео са 50 на девет одсто, а Велика Британија би током наредних 12 година могла да искоријени цигарете, што на глобалном плану значи да борба против никотина и пушења даје резултате.

 

Кардиоваскуларни хирург Хироја Кумамару сматра да један од разлога опадања броја пушача класичних цигарета јесте склоност Јапанаца иновацијама, па су у Јапану уређаји за загријавање дувана најприхваћенији на свијету.

Будући да имају развијен морал, Јапанци не желе да штете другима задовољавањем властитих навика, због чега користе уређаје који не производе штетни дим, објашњава Хироја.

Као кључни разлог за смањење пушења у Јапану, он наводи чињеницу да је јапанска Влада раздвојила цигарете без дима и класичне цигарете.

Тако се цигарете без дима смију пушити у просторијама гдје је то иначе забрањено и могу се купити по нижим цијенама.

Ако се остваре планови дуванске индустрије, Велика Британија би до 2030. године требала постати прва држава на свијету слободна од никотина.

На британском острву тренутно пуши 17 одсто становника, а од 2011. до 2018. године 1,6 милиона Британаца престало је да конзумира дуван.

Стручњаци и љекари наводе да су и "електричне цигарете" помогле у смањењу броја зависника.

Ту су и уређаји без дима који, за разлику од класичних цигарета, загријавају дуван на нижој температури, па се не ствара велика количина штетних једињења.

Истраживања потврђују да су много здравије и не загађују животну средину.

Након што је научно доказана штетност и опасност за здравље свих пушача, активних, али и пасивних, дувански производи постали су стигматизовани, а дуванска индустрија непожељна.

Многи произвођачи окрећу се алтернативним рјешењима, попут Петера Никсона, директора "ФиЛипа Мориса", који је задужен за Велику Британију и Ирску.

Он је у првој половини каријере продавао цигарете, а сад настоји да људе одвикне од пушења или им пружи алтернативу.

Најновија иницијатива неких произвођача дувана јесте да се смање цијене нових уређаја како би нације са мањом куповном моћи /које највише пуше/ могле да испробају алтернативу, преносе здравствени портали.