ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости25/09/2018

АБРАМОВИЧ ТРАЖИ ТРИ МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА ЗА "ЧЕЛЗИ"

 

ЛОНДОН, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Руски бизнисмен Роман Абрамович жели да прода "Челзи" за три милијарде, а до сада му је понуђено 2,3 милијарде долара, што је највећа цифра икада поменута за куповину неког фудбалског клуба.

 

Абрамович има проблеме са британском визом, али и због тога што се појавила могућност да му САД уведу санкције, као и неким другим руским бизнисменима.

Медији се позивају на изворе "који су јако добро упућени у ситуацију" и наводе да је Абрамович запослио "Рајне Групу ЛЛЦ" из Њујорка са којом се савјетује око потпуне или дјелимичне продаје клуба.

Руски предузетници, па тако и Абрамович, мораће убудуће да докажу законитост својих прихода како не би остали без виза.

Абрамовичева инвеститорска виза истекла је у априлу и још није продужена.

Кремљ га не штити, а Велика Британија више не жели "прљави новац" из Русије, иако су британске власти до сада окретале главу од поријекла новца, уколико он подстиче британску економију - наводе медији.

Абрамович је након кризе у британско-руским односима постао "симбол прања новца", након што су га сматрали симболом промоције руског бизниса у иностранству.

Судски спор између Абрамовича и сада покојног Бориса Березовског, тајкуна из периода Бориса Јељцина, који је Абрамович добио, уништио му је репутацију пред британским правосуђем.

Сада мора да докаже легалност свог пословања, а то је узбунило многе друге руске милијардере и богаташе у Британији.

Политиколог стручњак за централну и источну Европу Иван Преображенски сматра да Западу више не одговара да се руски бизнисмени ријечима дистанцирају од Кремља, а да му у стварности помажу када су у питању политички пројекти у иностранству.

Многима од њих коријени су и даље у Русији, а Кремљ их штити само ако капитал враћају у Русију - напомиње он.

Листови "Индипендент" и "Мирор" пренијели су изјаве извора блиских клубу који одбацују тврдње да се припрема продаја "Челзија", али у то мало ко вјерује.

Абрамович је купио клуб у јуну 2003. године. Од тада је "Челзи" освојио пет наслова енглеског првака, пет наслова побједника ФА купа те један наслов побједника Лиге првака и Европске лиге.