ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 27/09/2018

ЕВРОСКЕПТИК НА ЧЕЛУ ИТАЛИЈАНСКЕ ДРЖАВНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ

 

Марћело Фоа има много непријатеља, а главни разлог је његова књига "Господари медија", која му је донијела свјетску славу.

 

РИМ, 27. СЕПТЕМРА /СРНА/ - Ноћна мора италијанске пробриселске политичке и медијске јавности, која је у опозицији, остварила се - Марћело Фоа, жестоки критичар ЕУ, постао је први човјек државне Италијанске радио-телевизије /РАИ/.

Овај евроскептик, чест гост руских ТВ станица због чега су га западни медији означили као "Путиновог човјека и симпатизера", именован је на функцију, упркос великом отпору пробриселских партија и дијела италијанске јавности.

Фоа је био заједнички кандидат антиестаблишментског Покрета "Пет звијезда" и десне Лиге и добио је потребне двије трећине гласова у парламентарном одбору који надзире РАИ.

Критичари Фое тврде да је он проруски и антиевропски националиста који је током новинарске каријере заговарао крајње десне опције.

Његово именовање било је блокирано неколико седмица, јер се противила странка Форца Италија Силвија Берлусконија, који је, на крају, Фои дао "зелено свјетло".

Најпопуларнији италијански политичар Матео Салвини, лидер деснице и опозиције, јавно је обећао да ће Фоа постати први човјек РАИ-ја, што се и догодило.

Опозиција се жали да је Берлускони, као добар трговац, заузврат добио обећање да се Влада неће бавити његовом породичном компанијом "Медијасет".

РАИ има 11.000 запослених и удио гледаности од 34 одсто у Италији, а главни конкурент му је управо "Медијасет".

Марћело Фоа има много непријатеља, а главни разлог је његова књига "Господари медија", која му је донијела свјетску славу.

Фоа у њој објашњава ко су "спин доктори" и како манипулишу чак и новинарима и јавношћу, а све у служби власти, те да након свега редовно долазе бомбардери.

"Раширено је мишљење, посебно на Западу, како су у ери информација, као спектакла, и сами политичари жртве свеопште медијске доминације. Да ли је заиста тако?

Чини се да је управо обрнуто, зато што су захваљујући `спин докторима`, власти научиле како да привидну медијску свемоћност искористе за властите потребе", појашњава Фоа у књизи.

Он појашњава како је и зашто могуће усмјерити медије у жељеном правцу, често без јасне свијести новинара да учествују у таквим операцијама.

Књига "Господари медија" освјетљава позадину многих догађаја, од атентата на америчког предсједника Џона Кенедија до рата у Сирији, и открива технике и трикове којима се служе медијски стручњаци.

Британски медији су у невјерици пренијели вијест о могућности доласка Фое на чело РАИ-ја.

Опозиционе странке у Италији, које су оријентисане пробриселски, протестовале су против именовања Фое.

Посебно му замјерају да се "више пута појавио на проруским медијима и да је дуго радио као дописник из Москве".

Међутим, један од лидера владајућег Покрета "Пет звјездица" Луиђи ди Мајо вјерује да ће именовање Фое означити почетак протјеривања "паразита" са РАИ-ја, који је претрпан присталицама старих италијанских водећих странака.