ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 27/09/2018

СВА "ЧУДА" МОЋНОГ СРБОФОБА ВАСЕ

 

У политичким иступима Милијан Бркић није крио опсједнутост Србима. Често је улазио у отворене сукобе са новинарима, које је оптуживао да су кривци за одлазак Хрвата из државе.

 

ЗАГРЕБ, 27. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Милијан Васо Бркић, моћни потпредсједник ХДЗ-а којем пријети пад због "афере СМС", један је од симбола политичких корифеја који су од 1990. године преузели хрватску политику и од социјалних и друштвених маргиналаца догурали до кључних положаја у држави.

СРБОФОБ КАО НАЈМОЋНИЈИ ПОЛИТИЧКИ ОПЕРАТИВАЦ

Сви хрватски медији подсјећају да је Бркић у вријеме Томислава Карамарка, као лидера ХДЗ-а, постао /и остао/ најмоћнији политички оперативац у Хрватској и лидер десничара и неоконзервативаца који су доживјели прави "бум" учествујући у смјени владе СДП-а и Зорана Милановића.

Бркића сматрају незваничним лидером вишемјесечне побуне "бранитеља", који су на загребачком централном тргу уцјењивали тадашњу владу и помагали у доласку на власт Карамака и његове екипе.

Моћни Бркић, велики србофоб, нашао се у центру нове афере с обзиром на то да постоје индиције да су чланови врха ХДЗ-а лажним СМС-овима радили на дискредитацији главног државног тужиоца у случају Здравка Мамића, одбјеглог фудбалског менаџера и симпатизера те странке.

Оптужбе су прилично озбиљне будући да се на удару владајуће странке нашло моћно Државно тужилаштво Хрватске, а Бркић је овом афером дошао на корак од избацивања из ХДЗ-а.

СВА ВАСИНА "ЧУДА"

Бркић је и до сада чинио "чуда" у хрватској јавности и својој каријери, па је тако без одговарајуће више школе једно вријеме био други полицајац у држави.

Рођен је, као и већина хрватских политичара са деснице, у западној Херцеговини, у Клобуку крај Љубушког. У Загребу је завршио основну школу, затим средњу техничку школу, да би онда уписао студије криминалистике.

У рату је био припадник МУП-а, тачније члан "Алфа", специјалне полицијске јединице. Ту је и добио, како медији често наводе, "источњачки надимак" - Васо.

Политичка каријера креће 2000. године, када се као командант "специјалаца" уписује у ХДЗ, а већ са 33 године одлази у пензију.

Да политика и власт чине "чуда" показује и чињеница да је овај есктремно млади пензионер почео да ради као возач познатог офталмолога Никице Габрића, а онда га Tомислав Карамарко позива у Безбједносно-обавјештајну агенцију /СОА/.

Као и у већини таквих каријера, из тог времена остао је низ неразјашњених афера, од политичког запошљавања у СОА, лажирања безбједносних провјера до кориштења службе у приватне сврхе. Али, ништа од тога Васи није доказано.

Из СОА Бркић напредује у полицију, и то као замјеник директора. На то мјесто поставља га ментор Карамарко, који је био министар унутрашњих послова.

Бркић ужурбано од 2008. до 2011. године завршава Високу полицијску школу и добија диплому криминалисте. Авај!

Бркићева диплома показаће се лажном, односно као преписивачки рад. Аферу са плагијатом рада "Организациони нивои МУП-а Хрватске" открили су либерални портали, па је Висока полицијска школа поништила Бркићев дипломски рад и дала му рок од годину дана да напише нови. Тако је Бркић два пута дипломирао.

ПЛАГИЈАТОР И ДВОСТРУКИ ДИПЛОМАЦ

Откривено је и да Бркићеви посједују дионице неколико компанија, међу којима и 3.809 дионица посрнуле Карловачке банке. Наиме, управо је та банка кредитирала породицу Бркић са 162.000 евра, подсјећају медији.

Бркићева супруга била је сувласник мањег дијела компаније "Опатовина пројекат", који је Карловачка банка кредитирала са чак 142 милиона куна /око 19 милиона евра/. Ипак, истражиоци су закључили да није било криминала, већ да је ријеч о "ризичном пласману банке".

Убрзо, Бркић улази у врх ХДЗ-а, гдје постаје организатор и партијски оперативац који је помогао Карамарку да преузме странку. И на функцији у врху ХДЗ-а Бркића прате афере, али он остаје неухватљив за све.

У политичким иступима Бркић није крио опсједнутост Србима. Често је улазио у отворене сукобе са новинарима, које је оптуживао да су кривци за одлазак Хрвата из државе.

Чак је и Карамарко у једном моменту желио да склони "размаханог" и моћног Васу, полицајца, предузетника, двоструког дипломца, политичара и неформалног лидера ХДЗ-а.

БРКИЋ /НЕ/ОДЛАЗИ "У ЛЕГЕНДУ"

Али, Бркић је први реаговао и склонио свог ментора Карамарка, па елегантно прешао у табор Андреја Пленковића, новог страначког лидера, који је са њим у некој врсти хладне коалиције.

Посљедња "СМС афера" велика је нада за Пленковића да ће истражни органи напокон урадити оно што у хрватској јавности нико није успио - уклонити Милијана Бркића Васу, човјека који је симбол хрватске политичке транзиције након распада Југославије.

Једног од оних који су, као на Дивљем западу, "дошли ниоткуд и ујахали у легенду".