ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 28/09/2018

ДВАДЕСЕТ ХИЉАДА ДОЛАРА ЗА "ПУТИНОВУ ЦРКВУ" НА ФРУШКОЈ ГОРИ

 

Протонамјесник Синиша Хрвачевић каже да је велика љубав Срба у САД према отаџбини била један од пресудних разлога да помогну градњу цркве.

 

Приредио: Слободан КОВАЧЕВИЋ

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ, 28. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Протонамјесник Синиша Хрвачевић прикупио је у САД 20.000 долара за завршетак изградње Цркве Благе Марије на Фрушкој гори, посвећене жртвама злочиначке хрватске војно-полицијске акције "Олуја" из августа 1995. године.

Тај православни храм житељи насеља на Фрушкој гори, али и свјетски медији, већ су назвали "Путиновом црквом", јер се гради у руском стилу.

Хрвачевић, којег је Његово преосвештенство епископ сремски Василије одредио за старјешину Цркве, истиче да то није била никаква сметња за прикупљање средстава.

"Никад нисам чуо да је иједном парохијану засметао назив `Путинова црква`. Српски народ и у Америци хрли ка Русији и тамо своје наде полаже.

И Срби у Америци, упркос томе што тамо живе и вјечитом америчко-руском ривалству, увијек срцем претежу братској земљи и поносе се предсједником Русије Владимиром Путином", наводи Хрвачевић за Срну.

Хрвачевић, који је оставио парохију у Кливиленду, другом по величини граду у америчкој савезној држави Охајо, напомиње да су се Срби у САД великодушно одазивали хуманитарним вечерама.

"Због тога не чуди да је на три хуманитарне вечери на Флориди, у Кливленду и у Калифорнији прикупљено око 20.000 долара за цркву на Фрушкој гори. Најважније им је било, како сам осјетио, да помогну подизање једне богомоље посвећене недужним жртвама повампирених усташа", напомиње он.

Хрвачевић каже да је велика љубав Срба у САД према отаџбини била један од пресудних разлога да помогну градњу цркве.

"Наши људи су од срца давали своје прилоге за градњу цркве. Много их је радовало сазнање да ће нићи један такав храм од великог значаја за српски народ, а поготово за нас, избјеглице из Крајине и БиХ", наглашава он.

Хрвачевић послије одласка из САД живи са породицом, супругом Јованом и два сина, у фрушкогорском насељу Банстол.

Да одлуче да се врате у отаџбину за Хрвачевиће је пресудна била жеља да им дјеца, Душан и Јован, одрастају у Србији, "у здравој средини, са бабом и дједом":

"Током година служења увидио сам као свештеник и отац да наша дјеца тамо полако губе српски идентитет и да се полако утапају у амерички.

Наши људи су се тамо добро снашли јер су вриједни и честити, али већини је срце у отаџбини. Заробљени су ту гдје јесу са жељом да се једног дана врате у мајку Србију".

Синиша Хрвачевић је као дијете прошао избјеглички пут од Високог у БиХ, преко Бијељине, до САД.

Он и супруга Јована су 2003. године добили папире за САД и одселили на Флориду. Послије три године, Хрвачевић је дошао из Америке и уписао се на Богословију "Свети Арсеније Сремац" у Сремским Карловцима.

По завршеној богословији, вратио се у САД и уписао Факултет Светог Саве у Либертвилу, код Чикага.

Отац Синиша је 2014. године рукоположен у чин ђакона у манастиру Марча у Кливленду, а рукоположио га је Његово преосвештенство владика канадски Митрофан, који је тада био епископ источноамерички.

Из Јангстауна, Хрвачевић добија премјештај у мјесто Лорејн, код Кливленда, у којем обнавља стару цркву из 1927. године.

Његово преосвештенство епископ источноамерички Иринеј му због тога додјељује чин протонамјесника.

Банстол, у којем данас живи Хрвачевић са породицом, насеље је на обронцима Фрушке горе које су подигли Срби из Хрватске протјерани са својих огњишта у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".