ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 01/10/2018

ЦВИЈАНОВИЋ: ПОКАЗАЛИ СМО СЕ НА ДЈЕЛУ И НАРОД ТО ПРЕПОЗНАЈЕ

 

ОБАВЈЕШТЕЊЕ КОРИСНИЦИМА: Поштовани, због техничке грешке понављамо интервју у цијелости и молимо вас да користите кориговану верзију.

 

СНСД је показао способност да окупи људе и покаже своју снагу. Наше трибине нису класичне трибине гдје ми треба да се представљамо грађанима, јер они нас знају, ми смо све ове године дио њих и дио Републике... Предизборна кампања била је изузетно прљава и, најблаже речено, препуна гадости које су долазиле од опозиције, а грађани, нажалост, нису имали прилику да чују њихов програм који су бомбастично најављивали...

Разговарала: Татјана Парађина

БАЊАЛУКА, 1. ОКТОБРА /СРНА/ - Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић рекла је да очекује убједљиву побједу СНСД и заједничких коалиционих кандидата на предстојећим изборима, истичући да је то природни слијед догађаја с обзиром да грађани одлично знају и њу и предсједника Републике Српске Милорада Додика и оно што су радили у протеклом периоду.

"Сви смо се ми показали на дјелу, тако да је ту наша предност и мене као кандидата за предсједника Републике и предсједника Додика, кандидата за српског члана Предсједништва БиХ. Грађани знају нас, а ми њих. Много тога смо заједно прошли, много послова заједно одрадили и заједно побиједили кризу, сушу, поплаву, многе изазове, нападе на институције Српске који су долазили из Сарајева и дијела међународне заједнице", истакла је Цвијановићева у интервјуу Срни.

Она је навела да веома добро зна како је било 2013. године када је преузела Владу и зна како је то данас, те да су то периоди које је немогуће упоредити.

"Република сада иде стабилним путем. Успјели смо заједно са грађанима да то постигнемо уз сва малтретирања из Сарајева, уцјењивања појединих странаца, понашање опозиције која је жељела да заустави рад парламента, најважније институције Српске, у којој видите људе са звиждаљкама у устима који иду да освајају скупштински сто и то касније представљају политичком побједом јер им је неко рекао да то треба да раде", навела је Цвијановићева.

СНСД У КАМПАЊИ ПОКАЗАО СНАГУ, А ОПОЗИЦИЈА ИГРАЛА "ПРЉАВО"

Она је оцијенила да је предизборна кампања била изузетно прљава и, најблаже речено, препуна гадости које су долазиле од опозиције и грађани, нажалост, нису имали прилику да чују шта је то њихов програм који су бомбастично најављивали.

"Стално причају да имају програм обнове, а никако нисмо сазнали шта он садржи. То је неозбиљно. Слушамо опозиционаре како кажу имају програм за повећање пензија, а онда се сјетим да је Младен Иванић, који је сад кандидат за српског члана Предсједништва и једини премијер у историји Републике Српске који је смањио пензије. За његовог мандата пензионери су примали пензију испод 60 одсто од онога што им је писало у рјешењу, то јесте примали су 57 одсто пензије која им је стајала на рјешењу.

Слушам та њихова обећања, а знам како смо ми радили све ове године. Прво смо морали да устабилимо све што су они оставили, па прешли на трезорску исплату пензија да би пензионерима омогућили редовност исплате пензија и још повећали 20 одсто, а планирамо да ћемо наредне године бити у могућности да укупно повећање буде близу 25 одсто. Не могу то сада да обећам али рачунам да ће бити могуће кроз једно редовно и једно ванредно усклађивање", истакла је Цвијановићева.

Када је ријеч о предизборним обећањима опозиције у вези са отварањем нових радних мјеста, Цвијановићева каже да мора да их подсјети да су давно обећали 40.000 радних мјеста, а онда су 80.000 "помели" кроз приватизацију коју су они провели, упитавши је ли то тај програм обнове.

"Кажу не инвестира се довољно, па их питам шта су они инвестирали, има ли нека школа, вртић, болница, дом здравља да су они направили, има ли нешто да су оставили иза себе, а да не говорим о путној инфраструктури, аито-путевима... Најлакше је стајати са стране и причати бајке, а ако бајке не упале онда пласирате лажи о онима који су вам политички противници. Ми се тиме не бавимо. СНСД је показао способност да окупи људе и ми се не окупљамо да би једни друге убјеђивали како треба да гласају, већ да покажемо своју снагу. Наше трибине нису класичне трибине гдје ми треба да се представљамо грађанима, јер они нас знају, ми смо све ове године дио њих и дио Републике", истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, предсједник Додик и она као премијер показали су грађанима каква су политичка понуда, док са друге стране добијају негативну кампању и прљавштину коју опозиција понавља годинама.

"То је погрешна карта. Пред људе треба изаћи са оним што сте ви за њих урадили да вас могу оцијенити и показати да имате план шта ћете даље да радите јер на то се надовезује нека гаранција да ћете бити стабилни, да ћете сачувати Републику Српску. С тога мислим да је наш и концепт опозиције тотално различит, на другачији начин наступамо и у кампањи и мимо кампања. Наше трибине се разликују, оне су пуне весеља, енергије, љубави за оно што радимо и што јесмо, посебно за оно што се зове очување Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Подсјетивши да је кампања у самом финишу, Цвијановићева је рекла да је сада кључ свега да се избори заврше у фер атмосфери, да се проведу изборни резултати, конституише нова Народна скупштина, формира Влада и да се настави са радом, јер грађани то очекују, они су заинтересовани за стабилност и да наставе нормалан живот.

АКО СЕ ОПОЗИЦИЈА ОДЛУЧИ НА "ДЕШАВАЊЕ УЛИЦЕ" ДОДАТНО ЋЕ УРУШИТИ СВОЈ КРЕДИБИЛИТЕТ

На питање како коментарише најаве о могућим "дешавањима улице" уочи и након избора, Цвијановићева је рекла да је опозиција у том смислу увијек била креативна, само што им та креативност није завршавала њиховим жељеним резултатима.

"Сви ти њихови сценарији су познати одавно и, ако се одлуче на тако нешто, само ће додатно урушити свој кредибилитет који не само да је пољуљан, већ су га драстично изгубили њиховим дјеловањем у Сарајеву у заједничким институцијама гдје су показали ко су и шта су, шта мисле о Републици Српској и какав је њихов однос и према грађанима и према институцијама Српске. То су људи који су игнорисали институције Републике Српске, блокирали новац намијењен грађанима Српске, грантове... хтјели су да грађани лошије живе да би се они обрачунавали са влашћу у Републици Српској", подсјетила је Цвијановићева.

Она је навела да је трагично и жалосно што нису хтјели сарадњу ни размјену мишљења са представницима власти у Републици Српској и да су им већи пријатељи били политичари у Сарајеву него у Српској.

"Жалосно је да имате предсједника највеће опозиционе партије Вукоту Говедарицу који када га позове предсједник Републике на састанак са свим другим представницима странака о питањима веома важним за Републику Српску, он пита а шта је дневни ред, а сутра отрчи код Бакира Изетбеговића и уопште га не пита шта је дневни ред и још при томе каже да је то једини политичар у БиХ који је загледан у будућност. Ја не знам шта је Република Српска и од једног Изетбеговића видјела да је добро и да може да буде гаранција неке стабилне будућности", рекла је Цвијановићева у интервјуу Срни.

Она је навела да се не оптерећује тим најавама о могућим протестима и неким "дешавањима улице". "Нека раде оно што мисле да треба да раде, а на такве њихове покушаје институције Српске могу и морају да одговоре и њихова обавеза је да сачувају стабилност. Република Српска је важнија од сваког појединца и институције морају да раде свој посао у складу са Уставом и законом и да омогуће несметано функционисање Републике", истакла је Цвијановићева.

КАО ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ НАСТАВИЋУ ДА ШТИТИМ НАДЛЕЖНОСТИ СРПСКЕ

На питање како себе види на позицији предсједника Републике Српске и, уколико побиједи на изборима, шта ће јој бити приоритет у раду, Цвијановићева је рекла да јој је циљ да као будући предсједник Републике одржи јединство институција Српске и штити њене надлежности.

Предсједник Републике, каже Цвијановићева, представља Републику, он је тај који мора да очува јединство институција и ту нема политичких партија.

"Улогу предсједника и себе као предсједника Републике видим на такав начин. Циљ ми је да три кључне институције - предсједник Републике, предсједник Народне скупштине и премијер наставе да говоре истим гласом и да подстичем све а, прије свега, нову Владу да стално ради на побољшању прилика, односно финансијске стабилности. Ми смо и у овом мандату имали предсједника Републике који није надлежан за те ствари али је био снажан подстицај Влади да заједно креирамо одређене мјере, уговорамо одређене ствари и стимулисао нас је да радимо, да се мобилишемо, разговарамо и рјешавамо проблеме", нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да се не плаши одговорности коју носи позиција предсједника Републике, јер је, како каже, навикла на разна оптерећења и обавезе.

"Навикла сам и научила на разне притиске, оптерећења и функционисање из минуте у минут уз пуно обавеза, када паралелно радите више ствари. Сву одговорност живота према себи и другима схватила сам још док сам била студент. Удала сам се за вријеме студија, завршавала факултет као трудница, а већ као мајка двоје дјеце била сам на постдипломском студију, који сам завршила са просјеком десет. Једанаест година сам радила два посла и успијевала да будем и мајка и добар радник и све друго што треба.

Ево и задњих седам и по година сам поприлично попунила своју биографију. Била сам на позицији министра двије године, па пет и по година предсједник Владе, прије тога сам била неколико година у кабинету са тадашњим предсједником Владе а послије предсједником Републике Милорадом Додиком, имала сам много обавеза, бавила се разним активностима и све сам то усклађивала уз велику подршку породице. Тако да је мени својствен тај радни амбијент, пуни ангажман, што потврђује и моја биографија која је поприлично попуњена и могу да будем задовољна тим што сам остварила и што је иза мене. Нажалост, знам доста људи који су имали прилику да се опробају на разним пословима али су се некако одлучили да преспавају тај неки дио живота и оставе ту биографију поприлично празну", навела је Цвијановићева у интервјуу Срни.

Она је поновила да вјерује у своју и побједу Милорада Додика, као и побједу СНСД-а и владајуће коалиције, као и у Републику Српску која иде само напријед и само узлазном линијом.