ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 04/10/2018

ГРАЂАНИ ЋЕ КАЗНИТИ АКЦИЈУ КРИЛА СДС-а КОЈЕ ЈЕ ПОСЕГЛО ЗА ОРУЖЈЕМ

 

Сада грађани виде да се једно крило СДС-а потпуно отргло и приступило стварима које су непримјерене у било којем демократском друштву, а посебно у Републици Српској... Странци се на овим просторима уплићу већ вијековима, а врло су активни од почетка распада Југославије.

 

Разговарао: Дарко Гавриловић

БАЊАЛУКА, 4. ОКТОБРА /СРНА/ - Једно крило Српске демократске странке /СДС/ се потпуно отргло и приступило стварима које су непримјерене у било којем демократском друштву, посебно у Републици Српској и сигуран сам да ће то грађани казнити, рекао је потпредсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Небојша Радмановић.

Радмановић је у интервјуу Срни истакао да је сигуран да су и бирачи који подржавају СДС препознали да постоје људи унутар врха њихове странке који желе оружјем да рјешавају нека питања и да ће се они окренути онима који мисле о будућности и о развоју.

"Ову предизборну кампању су обиљежиле неке ружније ствари него претходних година. Нажалост, у Републици Српској десило се оно што нико није очекивао и што смо љубоморно чували и хвалили се да је стање мирно и стабилно. Одавно смо у СНСД-у знали шта се дешава, али нисмо имали квалитетне доказе да бисмо то предочили грађанима. Сада грађани виде да се једно крило СДС-а потпуно отргло и приступило стварима које су непримјерене у било којем демократском друштву, а посебно у Републици Српској", каже Радмановић.

Коментаришући уплитање страног фактора у изборни процес у Српској, Радмановић је рекао да се странци на ове просторе уплићу већ вијековима, а да су врло активни од почетка распада Југославије.

"То и јесте њихово дјело, цијели рат су били овдје, али смо мислили да ће то полако слабити послије рата. Међутим, присуство високог представника за којег је везан један број западних амбасада показује да они немају намјеру да одустану од уплитања. Из тога извлаче свој значај и правдају своје високе плате уплитањем у све могуће поре друштва, па и у изборе", истакао је Радмановић.

Он је оцијенио да је овај пут утицај још израженији и подсјетио да је већ објелодањено да су дошли страни војници који имају јасан циљ да утичу на изборе.

"Након тога се, нажалост, поново десило да је садашњи члан Предсједништва БиХ /Младен Иванић/ позвао Србију да се не уплиће, покушавајући тиме да сакрије западне менторе који су се овдје већ дебело уплели. То на крају није успио да сакрије ни високи представник који је са неколико текстова и изјава у последњих неколико дана покушао директно да утиче на изборе и да директно апелује на грађане да гласају против СНСД-а који је неспорно најбоља и најмоћнија политичка партија, има најбоље кадрове и поново ће побиједити", рекао је Радмановић.

Он је додао да се "нећемо лако ријешити страног уплитања, али да је важно да политичке елите на овим просторима схвате да је ово земља у којој ми живимо, да се ми у њој договарамо, а не да се уз помоћ странаца покушава доћи на власт".

"Када то схватимо биће лакше и боље свима", поручио је Радмановић.

Коментаришући одлуку опозиционог блока да откаже завршни скуп у Бањалуци, Радмановић је истакао да за то постоје два разлога.

"Један разлог је што немају моћи и капацитета да скупе озбиљну масу људи, то су досадашње њихове трибине показале и то би било јадно у односу на СНСД. Други разлог је да покушају да заварају и своје бираче и грађане, па ако је могуће и неке бираче СНСД-а, да заједно одрже митинг на Тргу Крајине без страначких обиљежја. Већ су упутили такве ставове својој бази, да ту направе велики скуп који би требало да искористи једну људску и породичну трагедију, као што користе већ неколико мјесеци и да коначно направе велики проблем на Тргу Крајине", истакао је Радмановић.

Према његовим ријечима, комплетна ситуација у вези са скупом на Тргу Крајине иде у погрешном смјеру.

"Жалостан је тајни или можда чак и јавни позив неким политичким партијама и навијачким групама из Сарајева да дођу да присуствују скупу на Тргу Крајине. То све показује да они који су откривени, који су употребљавали `зоље` и пуцали на Бањалуку и на Бањалучане покушавају и даље да наставе са таквом врстом процеса и желе повод да направе зло у Бањалуци", нагласио је Радмановић у интервјуу за Срну.

Он је нагласио да СНСД позива грађане на мирне скупове и демократску атмосферу у посљедњим данима предизоборне кампање.

"Бањалука је као центар Републике Српске показала да је на европском нивоу у развоју демократије, а оне који мисле да ће направити проблем упозоравамо да то нећемо дозволити. Сви они коју буду кршили јавни ред и мир или урадили нешто горе биће санкционисани", каже Радмановић.

Осврћући се на СНСД-ову предизборну кампању, Радмановић је рекао да се догодило оно што су планирали и предвидјели и да су широм Српске, од Новог Града до Требиња, трибине и митинзи били врло посјећени.

"Мислимо да се то приводи крају на најбољи могући начин. СНСД је остварио све циљеве које је имао и као власт, односно оне које је могао. Није могао оне који су везани за власт у Сарајеву. Грађани разумију шта смо радили и то подржавају у потпуности. Надам се да ће кампања бити завршена потпуно мирно и даћемо ући у демократску процедуру коју СНСД његује и гаји. Молимо грађане да тако све буде и завршено у недјељу", нагласио је Радмановић.

Он је увјерен да ће заједнички кандидати коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске Милорад Додик и Жељка Цвијановић остварити сигурне побједе.

"Битка за те позиције је у суштини исфингирана од страних ментора, иако она није ни постојала. Противкандидат Додику одавно зна да ће изгубити ту битку, али није имао могућности да се извуче из ње и онда се упустио у неке потпуно нечасне радње против Београда што је потпуно невјероватно, покушавајући да сакрије своју подршку коју има на Западу. Дакле, побиједиће Додик, побиједиће Цвијановићева и то је добро и срећа за све грађане Српске", истакао је Радмановић.

Он је напоменуо да у тој побједи учествују и учествоваће СНСД-ови коалициони партнери ДНС и СП.

"Приче о томе да они не подржавају заједничке кандидате су више покушај подвале са стране, а не из унутрашњих редова. Они су уз Уједињену Српску дио екипе које ће заједно са СНСД-ом формирати власт послије избора на добробит грађана", закључио је Радмановић.