ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/10/2018

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "140 ГОДИНА СРПСКЕ ВОЈНЕ ДИПЛОМАТИЈЕ"

 

БЕОГРАД, 9. ОКTОБРА /СРНА/ - Изложба "140 година српске војне дипломатије" која обухвата документе, фотографије и предмете који се односе на војну дипломатску службу од 1878. године и упућивања у Беч првог војног дипломате Кнежевине Србије, па до данас, отворена је у Војном музеју на Калемегдану.

 

Поставку је данас отворио директор Војнообавештајне агенције Министарства одбране Србије бригадни генерал Зоран Стојковић, који је истакао да је од 1878. године до сада око 520 официра обављало дужност војног изасланика, односно изасланика одбране.

Стојковић је истакао да је велика част за официра да представља своју државу и војску и рекао да и данас припадници Министарства одбране и Војске Србије обављају одговорну и часну дужност војног изасланика.

"Њихов задатак је да шире истину о Србији и њеној позицији војне неутралности, опредељењу које дозвољава да сарађујемо са свим земљама и војним савезима, ако је то у обостраном интересу", рекао је Стојковић.

Према његовим ријечима, војни изасланици пружају подршку државној дипломатији и реализују задатке спољне и одбрамбене политике земље коју креира државно руководство Србије.

"Они су промотери интереса нашег система одбране, дипломате у униформи који унапређују пријатељске односе и развијају међународну војну сарадњу", рекао је Стојковић.

Отварању изложбе присуствовао је и доајен војнодипломатског кора у Србији изасланик одбране Аустрије пуковник Томас Ахамер, који је Стојковићу уручио реплике три документа о ступању на дужност првог војног изасланика Кнежевине Србије - мајора Константина Миловановића у Бечу 1878. године.

Поставка обухвата и извјештаје војних изасланика писаних руком с краја 19. вијека, позивницу за обиљежавање годишњице Косовског боја 1918. године у амбасади у Риму, као и промотивне албуме са фотографијама из Југословенске народне армије.

Изложени су и документи којима је у то вријеме регулисан рад војних изасланика у српској војсци, али и оружаним снагама других држава.