ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/10/2018

КАКО ЗАШТИТИТИ ЗЛОСТАВЉАНО ДИЈЕТЕ?

 

ФОЧА, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Центар за подршку дјеци жртвама насиља при Универзитетској болници Фоча, који је формиран прије двије године, збрињава све више злостављане дјеце.

 

У овом центру, једином овакве врсте у Српској, истичу да су, нажалост, оправдали сврху свог постојања, јер је све израженије физичко, психичко и сексуално злостављање малољетника.

Дејан Бокоњић, начелник Центра за мајку и дијете Универзитетске болнице Фоча, у оквиру којег дјелује и Центар за подршку дјеци жртвама насиља, каже да дјеца овдје добијају помоћ љекара и психолога, који у сарадњи са центрима за социјални рад, полицијом, школама и омбудсманом за дјецу настоје да пруже што ширу подршку да би овакви случајеви добили епилог на суду.

"Није лако чак ни посумњати, а камоли пријавити тако нешто. Живимо у мањим срединама у којима свако свакога зна и онда, ако се појави неко ко би могао бити потенцијални злостављач, то није лако доказати", каже Бокоњић.

Он наводи да им је циљ да се оснаже центри за социјални рад и да се покрене кампања у тим установама, као и домовима здравља, школама и вртићима о томе како препознати дјецу жртве насиља.

"Дјеца која трпе злоставање познају се тако што промијене понашање у средини у којој живе, у школи, дјеца која су добро учила престају да буду добри ђаци. Затим, почињу цртати и слати неке сигнале који указују на одређене ствари које им се дешавају или физички насрћу на другу дјецу, што никада нису радили", наводи Бокоњић.

Он истиче да је најтрагичније што су злостављачи најчешће најближи пријатељи или чланови породице.

Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић каже да је посебно забрињавајуће што у посљедње вријеме има и све више случајаве злостављања дјеце у најранијем узрасту.

"Највише је заступљен узраст од 10 до 12 година, али забрињава да у посљедње вријеме има случајева да је дијете млађе од четири године жртва породичног насиља, а често имамо и смртне посљедице. Ми пружамо подршку овом центру и мислим да је увијек важан разговор са родитељима и размјена података и искустава између васпитно-образовних установа и центара за социјални рад", рекла је Радовићева.

Директор Универзитетске болнице Радмил Марић каже да је потребно и даље кадровски и материјално јачати Центар за подршку дјеци жртвама насиља.

"Мора се обезбиједити довољан број дјечијих психијатара, психолога, социјалних радника и свакако обезбиједити простор и опрему. Ми ћемо се као болници потрудити да направимо све што је неопходно", рекао је Марић.

Центар за подршку дјеци жртвама насиља организовао је данас на Медицинском факултету округли сто, којем су присуствовали представници здравствених установа и центара за социјални рад из општина у окружењу, те представници Полицијске управе Фоча и Омбудсман Српске.