ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/10/2018

ГАРИЋ: ВИШЕ ПАЖЊЕ ПОСВЕТИТИ ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

 

ПАЛЕ, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - Начелник Центра за ментално здравље Пале Александра Гарић рекла је Срни да се на Сарајевско-романијској регији на најбољи начин не обиљежава Дан менталног здравља и да још није дат прави значај менталном здрављу.

 

Гарићева каже да треба подићи свијест о значају менталног здравља и да се смањи дискриминација лица са менталним поремећајима.

"Покушавамо да афирмишемо ментално здравље, а људи треба да престану да се стиде јер су то поремећаји као и сви остали. Најбитније и најважније је да људи не треба да се плаше да дођу у Центар, гдје ће добити потребно лијечење, праћење и подршку", рекла је Гарићева и додала да Центар има око 2.000 корисника и да покрива општину Пале и Источни Стари Град.

Она је додала да људи мисле да се поремећаји могу сакрити, али кад-тад они се толико искомпликују и могу довести и до самоубиства.

Гарићева каже да се ментални поремећаји дешавају без обзира на животну доб, те да су чести поремећаји деменције, анксиозности, суицида, психозе, наркоманије, алкохолизма.

Према њеним ријечима, симптоме било ког менталног поремећаја или психичке кризе сами не препознају ни млади ни стари, него људи у њиховом окружењу.

Свјетски дан менталног здравља обиљежава се 10. октобра, од 1992. године, у организацији Свјетске федерације за ментално здравље и Свјетске здравствене организације с циљем подизања свијести о проблемима менталног здравља.

Овогодишњи Свјетски дан менталног здравља организује се под слоганом "Млади и ментално здравље у свијету који се мијења".