ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/10/2018

ШЕШУМ: КУЛТУРНА РАЗНОЛИКОСТ БиХ - ВРИЈЕДНОСТ КОЈА СЕ МОРА ЊЕГОВАТИ

 

САРАЈЕВО, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - Шеф Канцеларије Унеска у БиХ Синиша Шешум рекао је да културна разноликост БиХ није аномалија, већ вриједност која се мора његовати и штитити.

 

Шешум је рекао да се не може толерисати уништавање културног насљеђа током конфликата, али и у миру, јер се тиме уништава будућност народа, те подсјетио да је ово насљеђе у региону, нажалост, у великој мјери било разарано током конфликата.

"То је био атак на идентитет и против тога се морамо борити", рекао је Шешум данас новинаримау Сарајеву гдје је одржан симпозијум о теми "Цивилно-војна сарадња у вези са заштитом културних добара у кризним ситуацијама и могуће посљедице".

Амбасадор Аустрије у БиХ Мартин Памер нагласио је значај чувања заједничке културне баштине, посебно истакавши важну улогу цивилно-војне сарадње у тој области.

Министар одбране БиХ Марина Пендеш навела је да је превентивно дјеловање веома важно када је ријеч о заштити културног насљеђа.

"Министарство одбране и Оружане снаге већ дужи низ година едукују припаднике да предузму активности у заштити културне баштине", нагласила је Пендешева.

На симпозијуму, који је организовало Министарство одбране БиХ у сарадњи са Канцеларијом војног аташеа Аустрије у БиХ и невладином организацијом "Верк" из Сарајева, учествовали су бројни представници академске заједнице из БиХ и Аустрије, као и представници Комисије за заштиту националних споменика.

Циљ је подизање свијести о значају заштите културних добара у кризним ситуацијама, те повезивање међународних и домаћих представника академске заједнице, професионалаца из државне службе, оружаних снага и невладиних организација, као и подстицање едукације из ове области.