ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/10/2018

РАФИНЕРИЈА У БРОДУ УСПОСТАВИЛА ОТПРЕМУ НАФТЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. ОКTОБРА /СРНА/ - Директор "Оптима групе" Бањалука Андреј Гетингер рекао је да је јутрос у Рафинерији нафте у Броду, која је недавно претрпјела хаварију, у потпуности успостављена отпрема нафте и нафтних деривата и да се према купцима испуњавају све уговорене обавезе.

 

Гетингер је нагласио да ће сви купци бити снабдјевени нафтом и њеним дериватима у складу са нормама, потребама и захтјевима.

"Отпрема нафте и нафтних деривата данас је кренула у потпуности и сви који захтијевају биће снабдјевени на одговарајући начин", рекао је Гетингер на конференцији за новинаре поводом недавног пожара и експлозије у Рафинерији нафте у Броду када је погинуо један радник, а десет их је повријеђено.

Он је навео да су разни надзорни органи Републике Српске на терену и истражују да би утврдили узроке и посљедице хаварије и пожара.

"Чим буде доступно мјесто на коме се десила хаварија извршићемо екпертизу ради утврђивања потенцијалних разлога тог инцидента. Извршићемо и експертску провјеру опреме која се ту налазила и оне која није била непосредно на том мјесту. Након тога ћемо процијенити штету и сачинити план да поново ставимо у функцију опрему страдалу у хаварији", рекао је Гетингер.

Он је навео да разматрају могућности како да што брже успоставе производњу у Рафинерији.

Када је ријеч о еколошким питањима и евентуалном загађењу воде и ваздуха, Гетингер наглашава да њихова мјерења прије и послије хаварије показују да није дошло ни до каквих озбиљних загађења.

Он је демантовао поједине медијске написе да је загађена вода у ријеци Сави, наводећи да је мјесто хаварије удаљено од Саве.

"Наша постројења за пречишћавање индустријских вода су радила. Та вода, која је испуштана у Саву, задовољавала је еколошке критеријуме, а загађење није било могуће ни путем подземних вода", навео је Гетингер.

Он је рекао да се могу надокнадити материјални губици, али да људски живот нема цијену.

"Нажалост, погинуо је један наш радник који се налазио на мјесту дешавања у тренутку експлозије. Изражавамо саучешће породици страдалог радника Љубе Патковића и пружићемо им сву материјалну помоћ", каже Гетингер.

Он је захвалио радницима Рафинерије који су током хаварије, заједно са ватрогасцима, учинили велике напоре да не дође до ширења пожара и веће материјалне штете.

Гетингер је захвалио и предсједнику Српске Милораду Додику, министрима у Влади Српске, општини Брод, становницима Брода и Српске, али и руководству Хрватске и Славонског Брода што су изразили вољу да помогну у превазилажењу посљедица хаварије у овој рафинерији.

У Рафинерији нафте у Броду недавно се у постројењу за прераду нафте догодила експлозија и пожар у којем је погинуо радник Рафинерије Љубо Патковић, а десет његових колега је повријеђено.