ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Избори 201811/10/2018

ПЕТРИЋ: ИЗ ИНОСТРАНСТВА СТИГЛО 63.000 ПАКЕТА СА ГЛАСАЧКИМ МАТЕРИЈАЛОМ

 

САРАЈЕВО, 11. ОКТОБЕРА /СРНА/ - Предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић рекао је да је из иностранства стигло око 63.000 пакета са гласачким материјалом од бирача који су евидентирани да гласају путем поште, од 77.000 бирача, колико их је регистровано да гласају на овај начин.

 

Петрић је истакао да је од 63.000, око 6.000 неуручене поште, а око 57.000 пакета су они на којима су бирачи гласали.

"Та пошта ће се примати у складу са подзаконским актима, примати закључно са крајем сутрашњег дана, односно што се у суботу, 13. октобра, буде налазило у претинцу ЦИК-а, ући ће у бројање", рекао је Петрић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је навео да је данас седам камиона кренуло пут градова и општина у БиХ како би преузели сав изборни материјал смјештен у око 30.000 врећа, а које ће бити смјештене у складиште ЦИК-а у Источном Сарајеву како би био спреман да се у њега изврши увид уколико буде потребно бројање, а све с циљем утврђивања и потврђивања изборних резултата.

Према његовим ријечима, у Главном центру за бројање у Сарајеву синоћ је почело бројање непотврђених гласачких листића, њих око 3.700, међу којима је 1.021 који су пријавили ЦИК-у да их је неко пријавио да гласају путем поште.

"Након овог иде бројање гласачки листића бирача који су гласали путем мобилних тимова, након чега почиње бројање гласачких листића бирача који су гласали путем поште", појаснио је Петрић.

Он је рекао да чланови ЦИК-а приводе крају активности везане за санкционисање актера изборног процеса, због кршења изборне тишине и кршења правила кампање.

Петрић је саопштио да је пола неважећих гласачких листића заправо било празно, а не неправилно испуњено.