ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Избори 201811/10/2018

АРНАУТОВИЋ: ЦЕНТРАЛНИ БИРАЧКИ СПИСАК - НА ОСНОВУ СЛУЖБЕНЕ ЕВИДЕНЦИЈЕ

 

САРАЈЕВО, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - Члан Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Суад Арнаутовић истакао је данас у Сарајеву да чланови ЦИК-а не иду од куће до куће и не пописују људе у централни бирачки списак, већ да се то ради на основу службених евиденција.

 

Говорећи о случају са прес конференције ЦИК-а у изборној ноћи када је Фадил Ћеримагић од чланова ЦИК-а затражио одговор због чега је његова мајка на бирачком списку посљедњих 11 година, иако је покојна, Арнаутовић је појаснио да је након смрти први орган у евиденцији матични уред, који доноси акт којим уписује то лице у матичну књигу умрлих.

"Тај извод доставља се Министарству унутрашњих послова /МУП/, које проводи своје радње и дужно је да поништи документе које је издало на име тог лица, као и адресу пребивалишта", додао је Арнаутовић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, када ти органи ураде свој посао, ЦИК-у се као на тацни испоручи у електронској форми централни бирачки списак.

Наводећи да је представник једне странке ушао на прес конференцију и демонстративно изјавио да се његова мајка налази на списку, Арнаутовић је рекао да се на том примјеру може видјети шта се може десити ако у одређеној процедури није све обављено како треба.

"Ми смо извршили истрагу и све се поновило што говоримо све вријеме. Према поглављу три, централни списак грађана са бирачким правом и евиденција се праве на основу службених евиденција. Од 2006. године на снази је аутоматска или пасивна регистрација. Грађани не иду и не пријављују се у комисије од 2006. године, то мора урадити држава онако како је прописано у поглављу три", истакао је Арнаутовић.

Ћеримагић, којег је обезбјеђење избацило из зграде Парламентарне скупштине БиХ, гдје је одржана конференције за новинаре ЦИК-а, рекао је новинарима да већ дуже покушава доћи до чланова ЦИК-а.

"Слали су ме општинским комисијама да `избришем` мајку. Нисам ја правио листу, нисам ја њихов члан. Мајка је умрла прије 11 година, ја сам то пријавио, а од мене траже да ходам. Ја имам смртни лист, а сваке изборе је на листи. Ово је увреда за мене", рекао је Ћеримагић, чија мајка се већ 11 година налази у центалном бирачком списку на бирачком мјесту у сарајевском насељу Мејташ два.