ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/10/2018

ОТКРИВЕН ОБНОВЉЕНИ СПОМЕНИК КРАЉУ ПЕТРУ ПРВОМ КАРАЂОРЂЕВИЋУ

 

БЕЧЕЈ, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - У Бечеју је данас откривен обновљени споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу.

 

Академик Матија Бећковић рекао је да се период владавине краља Петра Првог од 1904. до 1914. године сматра најдемократскијим у историји Србије.

"Краљ је управљао, а није владао. Нека је част и слава грађанима и граду Бечеју што о стогодишњици Великог рата подижу споменик највољенијем српском краљу. Кад већ има споменик у Паризу, на Јелисејским пољима, недалеко од тријумфалне капије, нека га има и у Бачкој, у Бечеју. Син кнежев, унук вождов, отац краљев, био је владар најсрећније звезде", истакао је Бећковић, који је открио споменик заједно са предсједником Скупштине општине Бечеј Ненадом Томашевићем.

Томашевић, који је и предсједник Извршног одбора Покрета обнове Краљевине Србије /ПОКС/, изразио је задовољство што споменик краљу Петру поново краси Бечеј, истичући да Бечеј још од времена Великог рата показује да је мјесто које посебно његује најважније вриједности Србије.

"ПОКС је поносан што центар Бечеја поново краси споменик краљу Петру Првом који је обновљен после готово читавог века. Управо у нашем граду подигнут је један од првих споменика краљу Петру Првом, познатијем као Ослободиоцу и династији Карађорђевић у новоформираној држави Јужних Словена. Данашњи челници Бечеја су препознали значај историјских тековина и традиције. Зато смо данас овде, да одамо почаст, не само великом човеку, него и култури, традицији, као и свом српском идентитету", нагласио је Томашевић.

Oткривању обновљеног споменика краљу Ослободиоцу присуствовале су бројне званице из свијета, друштвеног и политичког живота.

Покрет обнове Краљевине Србије подсјећа да је споменик краљу Петру Првом често био на мети вандала. Најприје су га обезглавили и срушили Хортијевци 1941. године, а потом је, након покушаја реконструкције, оштећен у више наврата 1991. године.