ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/10/2018

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ АТИФА ДУДАКОВИЋА

 

САРАЈЕВО, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против генерала Атифа Дудаковића и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ због злочина почињених над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Крајине.

 

Оптужени се терете за злочине против човјечности који обухватају убиства више од 300 лица српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката, саопштено је из Тужилаштва.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије РБиХ који се терете за злочине против човјечности почињене на подручју општина Петровац, Кључ, Крупа на Уни, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужени се терете за убиства више од 300 лица српске националности, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за одређеним бројем убијених се и даље трага.

Дио оптужнице против Дудаковића се односи на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.

Оптужени се терете за кривично дјело злочина против човјечности, а Дудаковић и за ратни злочин против цивилног становништва.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.